Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mazpazīstamās bioogles Latvijā

Bioogļu ražošana šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām ražošanas apakšnozarēm pasaulē. Bioogles kā augsnes mēslojumu šobrīd pasaulē visplašāk izmanto ASV, kas patērē līdz pat 25% globāli saražotās produkcijas, bet Eiropas Savienībā (ES) vislielākais produkcijas patēriņš ir Vācijā.

Bioogļu ražošana šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām ražošanas apakšnozarēm pasaulē. Bioogles kā augsnes mēslojumu šobrīd pasaulē visplašāk izmanto ASV, kas patērē līdz pat 25% globāli saražotās produkcijas, bet Eiropas Savienībā (ES) vislielākais produkcijas patēriņš ir Vācijā.

Bioogles ir specifiski izgatavots kokogļu veids, kas visplašāk tiek izmantots lauksaimniecībā, tiešā veidā palīdzot ne vien būtiski paaugstināt ražību, bet arī sasniegt klimata neitralitātes mērķus, kas iekļauti ES Zaļā kursa nosacījumos. Bioogļu iestrāde tiek uzskatīta par vienu no daudzsološākajām tehnoloģijām oglekļa uzkrāšanai augsnē un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai lauksaimniecībā. Vienlaikus bioogles uzlabo augsnes auglību, piesaista mitrumu un samazina lauksaimniecības radītā piesārņojuma nokļūšanu ūdeņos. Lai gan bioogļu globālais tirgus strauji attīstās, tomēr Latvijā tās joprojām ir mazpazīstams produkts.

Interesanti, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Mūsu senči, izvēršot lauksaimniecību, līda līdumus, nodedzinot mežus un iestrādājot augsnē pārogļojušos koksni, kas sniedza ilggadīgu tās auglību un aizsardzību pret kaitēkļiem. Šodien esam iemācījušies bioogles izgatavot rūpnieciski, nekaitējot apkārtējai videi un klimatam, bet radot iespēju saglabāt lauksaimniecisko ražošanu reģionā, kas garantē pārtikas piegāžu drošību un samazina mūsu tā dēvēto ekoloģisko pēdu, jo varam iztikt bez garām produktu piegādes ķēdēm.

Patlaban Latvijā lauksaimnieciskās ražošanas rezultātā rodas 24% no kopējā nacionālā emisiju apjoma, un nozarei tas ir otrs lielākais apjoma īpatsvars ES, kas ir izaicinājums Eiropas Komisijā apstiprinātā ES Zaļā kursa ietvaros. Bioogles ir noderīgas ne vien lielajiem lauksaimniecības uzņēmumiem, bet arī nelielu platību un hobija dārzkopjiem, rūpējoties par augsnes auglību, augu aizsardzību no kaitēkļiem, ražas pieaugumu un izaudzētās produkcijas veselīgumu.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieku testi parāda, ka bioogles var izmantot ļoti dažādu augu augšanas stimulēšanai. Bioogles iestrādājot augsnē, tiek sekmēta oglekļa piesaiste, kā arī pozitīvi ietekmētas augsnes īpašības. Bioogles granulas ir paredzētas augsnes ielabošanai. Tās var lietot papildus citiem mēslojumiem, lai palielinātu to efektivitāti, vai arī atsevišķi. Produktam iespējams pievienot papildu piedevas, lai pielāgotu dažādām augsnēm un uzlabotu produkta mehāniskās īpašības.

Augstu novērtēju arī Latvijas Dabas fonda sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru aizvadītajos gados realizēto projektu, kura ietvaros bioogles tiek izmantotas vairākās bioloģiskajās zemnieku saimniecībās. Ceru, ka pētījuma rezultāti tiks plaši atspoguļoti Latvijas sabiedrībā, ļaujot mūsu lauksaimniekiem gan izpildīt Eiropas Zaļā kursa prasības, gan saglabāt lauksaimniecisko ražošanu vietējam un eksporta tirgiem.


 

1. Viso pilsētām

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses