Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pašvaldība: privātais bizness nespēs atrisināt vietu trūkumu bērnudārzos

Valdībā diskutēto vietu trūkumu bērnudārzos neatrisinās privātie bērnudārzi, jo tajos vairums ģimeņu nevar atļauties līdzmaksājuma apmērus, skaidro Jelgavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ginta Avotiņa.

"Nedomāju, ka kopumā valstī rindu uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) pilsētās atrisinās privātais bizness. Ja privāto PII iesniegtās viena bērna izmaksas mēnesī salīdzinām ar pašvaldības PII izmaksām, redzam, ka privātajās PII tās ir vismaz uz pusi augstākas (reizēm pat dubultā)," secinājusi Avotiņa.

Viņa skaidroja, ka problēmas rada arī atbilstošas kvalifikācijas speciālistu trūkums un daudz dažādie administratīvie akti, kas jāievēro pirmsskolas izglītības iestādēm. Šī joma nav masveida biznesam.

Jelgavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja informēja, ka Jelgavas novadā darbojas trīs pirmsskolas izglītības iestādes Kalnciemā, Elejā un Šķibē, kurās nav rindu un visiem bērniem vietas pietiek.

Savukārt pārējos pagastos pie skolām veido pirmsskolas izglītības grupas, kurās atkarībā no vecāku pieprasījuma nodrošina ne tikai obligāto piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanu skolai, bet uzņem pirmsskolas programmā arī jaunākus bērnus - pamatā četrus, trīs un divus gadus vecus.

"No 2011./2012.mācību gada plānojam un jau veicam remontus un iegādājamies aprīkojumu, lai ar septembri varētu nodrošināt grupiņas arī no pusotra līdz divus gadus veciem bērniem (Līvbērzē, Vircavā). No 1.aprīļa jauna grupiņa mazuļiem sāka darbu Kalnciema PII Mārīte. Ja būs tāds pieprasījums, tad mazāko bērnu grupas organizēsim arī citur," skaidroja Avotiņa.

Jelgavas novadā lielākas problēmas ar telpu atrašanu ir Valgundē un Svētē. Lai nodrošinātu bērniem atbilstošus apstākļus Valgundes pagastā, pirmsskolas telpās ir jāveic ievērojami remontdarbi, pārbūvējot sanitāros mezglus. Savukārt Svētes pagastā ir izveidojusies rinda, jo jaunākus bērnus par četriem gadiem vispār nevar uzņemt telpu trūkuma dēļ. Tādēļ tur nepieciešams kardināls risinājums, kas pašvaldībai varētu izmaksāt vairākus simtus tūkstošus latu.

"Protams, ka ir patīkami dzirdēt valdības solījumu apmaksāt visu pirmsskolas pedagogu darba algu (par ko nav skaidrs, vai 250 latus par 36 stundu slodzi), bet, protams, ka tikai šis finansējums jaunu grupu veidošanas izmaksas būtiski neietekmēs," secināja Avotiņa.

Jelgavas novads jau sadarbojas ar privātuzņēmējiem. Ja konkrētā situācijā pašvaldība nevar nodrošināt atbilstošu pakalpojumu, tā maksā 60 latus par bērnu mēnesī, lai mazinātu vecāku izdevumu daļu privātajos bērnudārzos.

Kā ziņots, lai nodrošinātu pirmsskolas izglītības pieejamību, Jelgavas pilsētai būtu nepieciešami aptuveni divi miljoni latu, aģentūru LETA iepriekš informēja Jelgavas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Jelgavas pilsētā 2011./2012.mācību gadā reģistrā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ir 723 bērni, no tiem 572 bērniem dzīvesvieta deklarēta Jelgavā, 322 bērni apmeklē privātās izglītības iestādes. 2012./2013.mācību gadam reģistrēti 680 bērni.

2012.gadā Jelgavas pilsēta līdzfinansē katra pilsētā deklarētā bērna izglītību privātajā pirmsskolas izglītības iestādē 75 latu apmērā mēnesī. Privātās pirmsskolas iestādes apmeklē 656 bērni. Pilsētā darbojas septiņas privātās izglītības iestādes.

Ozolnieku novadā situācija ar bērnudārzu trūkumu nav tik katastrofāla kā Rīgā un Pierīgā, tomēr "bērnu rinda" eksistē, - to neatrisina jauna bērnudārza uzcelšana, taču valsts dotācija sekmētu jaunu grupu atvēršanu bērnudārzos, iepriekš skaidroja Ozolnieku novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Veļeckis.

Tāpat Ozolnieku pašvaldība maksā pabalstu 75 latu mēnesī par bērnu, kuru vecāki ved uz privāto dārziņu, protams, tas pilnībā nenosedz privāto dārziņu izmaksas.

Kā iepriekš ziņots, lai risinātu problēmas ar bērnudārzu nodrošinājumu, nākamgad no valsts budžeta plānots novirzīt 23 miljonus latu mērķdotācijām pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, 4.aprīlī pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Padomes sēdē tika panākta vienošanās uzlikt par pienākumu pašvaldībām nodrošināt bērnudārzus, lai neveidotos rindas. Dombrovskis norādīja, ka pašvaldībām, kas nevar nodrošināt vietas bērnudārzos, būs pienākums līdzfinansēt vecākiem pieejamību privātajos bērnudārzos, nodrošināt aukļu dienestu vai kā citādi risināt šo jautājumu. Savukārt valsts no savas puses paredz atjaunot dotāciju par pirmskolas izglītības pedagogiem, kas pašvaldībām atbrīvotu līdzekļus bērnudārzu rindu problēmu risināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses