Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zemnieks ražošanā izmanto saules enerģiju

Inovatīvā un videi draudzīgā tehnoloģija ZS Apsītes saimniekam Dainim Kreišmanim dod iespēju samazināt ražošanas izmaksas.

Tehnoloģija tiek izmantota ūdens uzsildīšanai piena lopkopības saimniecībā, kur kopējais ganāmpulka skaits sasniedzis teju simtu, no tām slaucamās govis ir 52, raksta Db.lv.

Stāstot par jaunievedumu, zemnieks gan nedaudz uz sevi pukojas, ka vajadzējis uzstādīt jaudīgākas saules baterijas, jo ar esošajām nevarot pilnībā sasniegt ūdens sildīšanai nepieciešamo maksimālo temperatūru. Kad laukā bijis +20, ūdeni īpaši uzstādītā 100 l katlā izdevies uzsildīt virs +40, bet tas esot nepietiekami saimniecības vajadzībām, tāpēc nepieciešamās starpības segšanai nākas izmantot arī elektroenerģiju.

Saules baterijas izvēlētas kā alternatīvs risinājums, jo, izmantojot esošos resursus, iespējams vai nu slaukt govis vai darbināt graudu kalti, bet abus darbus veikt vienlaicīgi nav iespējams.

Tas bija pamats, lai ražas novākšanas laikā varētu paralēli darboties gan kalte, gan slaukšanas operators. Kā tas izdosies un kāds būs ekonomiskais ieguvums, laiks rādīs.

Pastāvējis vēl viens risinājums – izveidot jaudīgāku elektroenerģijas ievadaizsardzības aparātu, taču tas pēc Latvenergo veiktās tāmes izmaksātu aptuveni 10 tūkstošus Ls, tāpēc saimnieks pieņēmis lēmumu par salīdzinoši lētāko saules bateriju uzstādīšanu.

Inovācija, kas sastāv no trīs paneļiem, izvietota uz paplašinātās fermas jumta dienvidu pusē. Projektā ieguldīts ES finansējums un kopējās izmaksas ir aptuveni 2500 Ls.

Saimniecībā pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču paralēli tiek audzēti graudi un pupas, ko izmanto lopbarībā. Apsītes izveidota pirms 20 gadiem un sākumā tajā bijusi viena govs un telīte. Šobrīd vidējais izslaukums Apsītēs pārsniedzis septiņus tūkstošus kg no govs vidēji gadā, kas ir vairāk, nekā vidēji Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses