Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ar medijpratību pret viltus ziņām

Mūsdienās viltus ziņu veiksme lielā mērā balstās uz globāli pielietojamām tehnoloģijām, globālu datu pieejamību un bieži vien arī uz neregulētiem pārrobežu izplatīšanas kanāliem. Turklāt viltus ziņu automatizēta ģenerēšana un izplatīšana notiek iepriekš nepieredzētā ātrumā un plašā ģeogrāfiskā amplitūdā. Tā sauktie boti – automatizēti rīki, kas nodarbojas ar atkārtojamiem un regulāriem uzdevumiem internetā, – parūpējas par efektīvu ziņu izplatīšanas frekvenci.

Turklāt vairāki pētījumi apliecina – iepretim patiesām ziņām viltus paziņojumu izplatība un patēriņš mēdz būt apjomīgāki. Tā, piemēram, sociālā tīkla Meta (kas plaši pazīstams ar zīmolu Facebook.com) veiktā analīze rāda, ka jau 2016. gadā ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas izskaņā TOP 20 viltus ziņas bija lasītākas un sasniedza ievērojami lielāku auditoriju par TOP 20 lielāko uzticamo ziņu kanālu radītajām ziņām.

Viltus ziņu bīstamo pievilcību apliecina arī fakts, ka ar tām dalās un un tās atzīmē ar "patīk" pat par 70% biežāk nekā patiesos faktos balstītas ziņas. 

Problēma, kas dod viltus ziņu autoriem iespēju atrast auditorijas vājos punktus, ir nepietiekama sabiedrības medijpratība. Paralēli stratēģiski nozīmīgām prasmēm kritiskajā domāšanā, ģeopolitikas izpratnē un hibrīdkara atpazīšanā ir nepieciešams uzlabot nāciju medijpratību – valstīm ir metodiski jāīsteno plašas skaidrojošas kampaņas par viltus ziņu atpazīšanas metodēm. Lokālā līmenī mediju uzraugošās institūcijas var aizliegt mediju izplatīšanu, bet XXI gadsimtā pieeju alternatīviem informācijas avotiem pilnībā bloķēt nav iespējams, tāpēc paralēli viltus satura bloķēšanai un post factum realizētai "viltus ziņas ir lipīgas" kampaņai sistemātiski un ilgtermiņā jāīsteno valstiski medijpratības veicināšanas pasākumi.

Konkrēti Latvijā ir vairāk jādomā par alternatīvas informācijas telpas veidošanu un stiprināšanu krieviski runājošajai auditorijai. Sabiedrībai un kopumā valstij jāuzņemas atbildība par līdzcilvēkiem, kuri kļuvuši par viltus ziņu upuriem. Šiem cilvēkiem ticība viltus ziņu avotu objektivitātei gadu gaitā ir tik spēcīgi nostiprinājusies, ka vienkārša viltus ziņu neitralizējošu pierādījumu izklāstīšana neizmainīs šo cilvēku uzskatus. Tā vietā nereti novērojama vēl lielāka viedokļu polarizācija, pat iluzoru korelāciju radīšana, un ar to palīdzību upuri sevi pasargā no pašu uzkonstruētās vērtību sistēmas sabrukuma.

Ir būtiski nošķirt Kremļa propagandas ruporus no neatkarīgiem un profesionāliem medijiem krievu valodā, kuriem atbalsts valstiskā, sabiedrības un reklāmdevēju līmenī šobrīd ir svarīgāks nekā jebkad iepriekš. Latvijā jāstiprina uzticami krievvalodīgie mediji. Satura radīšana svešvalodās (to vidū imigrantu un bēgļu valodās) valstiskā līmenī nav bezprecedenta prakse. Arī Eiropas Savienība 2021. gada pavasarī izsludināja līdzīgas programmas, kuru vienojošais nosaukums ir NewsSpectrum Fellowships, bet mērķis ir stiprināt sadarbību starp medijiem dažādās valodās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses