Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baltijas lielāko uzņēmumu topā iekļautas septiņas kompānijas no Latvijas

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja Coface veidotajā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu topā Latviju pārstāv septiņi uzņēmumi. Kā atzīmē kredītrisku eksperti, Baltijas reģiona atkarība no ārvalstu tirgiem šogad veicinās lēnākus izaugsmes tempus.

Baltijas vadošo uzņēmumu topā no Lietuvas iekļuvuši 29 uzņēmumi, kas ir par vienu vairāk nekā pērn, bet no Igaunijas – 14, kas ir kritums par vienu kompāniju. Reitinga augstajā ceturtajā vietā ierindojas Latviju pārstāvošais minerālmēslu vairumtirgotājs Uralkali Trading, kurš ir topa jaunpienācējs. Otro augstāko pozīciju topā no Latvijas uzņēmumiem ieņem informācijas tehnoloģiju produktu un risinājumu izplatītājs Elko Grupa (6. vieta), bet trešo mazumtirgotājs Rimi Latvia (11. vieta). 

Baltijas lielāko uzņēmumu reitingā no Latvijas iekļuvuši arī Uralchem Trading (12.vieta), Latvenergo (13.vieta), Maxima Latvija (17.vieta) un Orlen Latvija (30.vieta). Topa pirmo trijnieku veido Lietuvas uzņēmumi Orlen Lietuva, Vilniaus Prekyba un Maxima Grupe. Tikmēr augstāko vietu no Igaunijas uzņēmumiem ieņem Tallink Grupp (9.vieta). Lai gan reģiona vadošās kompānijas aizvadītajā gadā kāpinājušas apgrozījumu, sīvās konkurences apstākļos sarukusi to tīrā peļņa.

"Spēcīgs Baltijas reģiona ekonomiskās attīstības dzinulis ir iekšzemes pieprasījums. Tāpat valstu izaugsmei labvēlīga ir situācija darba tirgū un pieaugošie ieguldījumi pamatlīdzekļos. Tomēr Baltijas valstīm joprojām ļoti būtiska ir arī ārējā vide," atzīmē Coface vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika. "Lietuvā un Igaunijā eksporta īpatsvars no nominālā IKP pērn sasniedza attiecīgi 82% un 72%, savukārt Latvijā šis rādītājs bija 59%, padarot Baltijas valstu atkarību no ārvalstu tirgiem par nozīmīgu faktoru. Lai gan noturīgais mājsaimniecību patēriņš pašlaik daļēji kompensē globālā pieprasījuma mazināšanos, gaidāms, ka Baltijas reģiona atkarība no ārvalstu tirgiem šogad veicinās reģiona zemākos izaugsmes tempus pēdējo trīs gadu laikā."

Coface Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu reitingā kompānijas tiek vērtētas pēc iepriekšējā gada apgrozījuma rādītājiem, kā arī salīdzinātas pēc papildu analīzes faktoriem, tostarp peļņas, darbinieku skaita un citiem. Reitingā netiek ietverti finanšu pakalpojumu sniedzēji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses