Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eksperti: VID jāsāk ieklausīties sabiedrības interesēs; kampaņas nepalīdzēs

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Nellijas Jezdakovas neveiksmīgās komunikācijas ar žurnālistiem, iestādē uzsākta jaunas komunikācijas stratēģijas veidošana. Eksperti norāda, ka nevajadzētu aizrauties ar kampaņu veidošanu, tā vietā vairāk jāieklausās sabiedrības interesēs, kas uztveramas publiskajā telpā un jākļūst atvērtākiem.

“Valsts iestādēm ir bīstami aizrauties ar sabiedrisko attiecību resursiem organizējot dažādas kampaņas,” norāda Sabiedrības par atklātību Delna padomes priekšsēdētāja Inese Voika. Viņa norāda, ka dažādos pašvaldību uzņēmumos tam jau ir bijuši pietiekami slikto piemēru.

Pēc I. Voikas domām organizācijām pirmkārt ir jāspēj sabiedrībai atbildēt par savu darbību un jāspēj to darīt arī gadījumos, kad lietas ir arī nepatīkamas. “Te Jezdakovas kundze izgāzās. Kādā citā valstī viņa iespējams arī savu amatu nebūtu saglabājusi,” uzskata Delnas pārstāve, vienlaikus atzīmējot, ka VID netiek vērtēts vienīgi kā sliktais.

“Es twitterī redzu, ka par iestādi parādās gan labas, gan sliktākas lietas. Domāju, ka iestādei šādām vēsmām ir jāseko līdzi un varbūt pat pašai jāuzdod jautājumi, lai izprastu problēmas, kā arī jāatbild uz publiskajā telpā izskanējušajiem jautājumiem, jārod skaidrojums, kas arī kliedēs aizspriedumus.

Jāatzīst, ka šī iestāde kopumā pēdējos desmit gados ir ļoti mainījusies uz labo pusi un līdz ar to aug arī prasības pret to.” Inese Voika skaidro, ka lai gan izskatoties, ka VID grib nodarboties tikai ar savu darbu, sabiedrībai piedāvājot vien daļu informācijas, sabiedrības domu uztveršanu var izmantot arī kā instrumentu tēla veidošanai.

Providus mediju pētniece Ilze Straustiņa uzskata, ka VID a-priori vienmēr būs ar negatīvu pieskaņu, jo šī iestāde saistās ar nodokļu iekasēšanu. “Galvenais veids, kā viņi spētu uzlabot savu tēlu, ir atrast veidu, kā skaidrot, ka nodokļu maksāšana dod labumu visiem un ka iestāde palīdz uzturēt valstī kārtību. Kampaņas veidošana diez vai ir risinājums, domāju, ka ikdienas komunikācija šajā gadījumā ir daudz svarīgāka,” viņa stāsta.

Pētniecei piekrīt arī sabiedrisko attiecību uzņēmuma SIA Repute valdes priekšsēdētāja Iveta Antonišķe – “VID vienmēr saņems kritiku, bet to ir iespējams līdzsvarot ar maksimāli atvērtu komunikāciju, skaidrojot iedzīvotājiem pieņemtos lēmumus un rosinot būt līdzatbildīgiem pozitīvas bilances uzturēšanai valsts kasē.” Viņa norāda, ka lielisks piemērs veiksmīgai atvērtai komunikācijai ir Ceļu satiksmes drošības direkcija, kura arī savulaik saņēma milzums kritikas no autobraucēju puses, bet šobrīd šīs iestādes reputācija ir visnotaļ pozitīva.

Atvērtas komunikācijas principam piekrīt arī SIA Komunikāciju aģentūra/Edelman Affiliate līdzīpašniece Signe Reinholde-Āboliņa. Viņa norāda, ka ne vienmēr vajag mega kampaņas, bet to vietā vadībai tikai jāspēj skaidrot tas, kas sabiedrībai interesē. “Atšķirība starp privāto organizāciju un valsti ir tāda, ka biznesā jābūt paša uzņēmuma vēlmei komunicēt, bet valsts iestādēm tas ir pat pienākums,” skaidro eksperte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses