Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Tūrisma nozarei jau sniegts atbalsts 20 miljonu eiro apmērā

Tūrisma nozarei jau sniegts atbalsts 20 miljonu apmērā, un tiek strādāts pie papildu atbalsta instrumentiem vēl 24,5 miljonu apmērā straujākai darbības atjaunošanai, informēja Ekonomikas ministrija (EM). Ministrija ir neizpratnē par tūrisma nozaru organizāciju nosūtīto vēstuli Eiropas Komisijai, sniedzot tai maldinošu informāciju par atbalsta trūkumu tūrisma nozares uzņēmumiem.

"EM kolēģi un es personīgi esam vairākkārt tikušies ar tūrisma nozares komersantiem jau kopš Covid-19 krīzes sākuma. Izprotot situāciju, ka līdz ar Covid-19 ierobežojošo pasākumu ieviešanu nozares darbība faktiski tika apturēta, pirmās sarunas par atbalsta instrumentiem sākās tieši ar šīs nozares komersantiem. Komersantiem ir pieejamas visas līdz šim izstrādātās atbalsta programmas, kuru ietvaros tie jau šobrīd saņēmuši atbalstu 20 miljonu eiro vērtībā," neizpratni pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (JKP).

Viņš norādīja, ka paralēli izstrādāti vēl vairāki atbalsta mehānismi īpaši šīs nozares komersantiem. Patlaban ministrija gatavojot jaunas atbalsta programmas uzņēmējdarbības sekmēšanai 2. pusgadā vēl vismaz 24,5 miljonu apjomā.

Līdz 5.jūnijam dīkstāves pabalstus tūrisma nozarē saņēmuši 1438 uzņēmumu 15 173 darbinieki (35 496 pabalstus) vairāk nekā 14 miljonu eiro apmērā, kas ir 35% no kopējās dīkstāves pabalstos izmaksātās summas, liecina EM dati.

Tāpat sniegts Attīstības finanšu institūcijas Altum atbalsts - apgrozāmo līdzekļu aizdevums, kredīta brīvdienu garantija un atbalsts uzņēmumu nomas maksai. Līdz šim atbalsts tūrisma nozares komersantiem sniegts piecu miljonu eiro apmērā.

Pieejams arī atbalsts nodokļu jomā - nodokļu samaksas termiņa pagarināšana, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atliktais maksājums, ātrāka pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksa.

EM uzsvēra, ka vēl šonedēļ, 16.jūnijā, valdība apstiprināja īpašā atbalsta mehānisma repatriācijas izmaksu segšanas kārtību tūrisma operatoriem, paredzot, ka Latvijā reģistrēti un licencēti tūrisma operatori varēs iesniegt pieteikumus. Patērētāju tiesību aizsardzības centrā granta saņemšanai, lai kompensētu Covid-19 izplatības rezultātā radušās tūristu repatriācijas izmaksas 800 000 eiro apmērā.

Papildu šiem atbalsta instrumentiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) īsteno atbalsta pasākumus vietējā tūrisma un darījumu tūrisma veicināšanai, lai šīs sezonas ietvaros īpašu atbalstu saņemtu vietējā tūrisma uzņēmumi un stimulētu vietējo pieprasījumu, tostarp īstenojot informatīvu kampaņu vietējā tūrisma attīstībai, kā arī jaunu ārvalstu tūristu piesaistei pēc Covid-19 krīzes, sniedzot atbalstu īpaši darījumu tūrisma attīstībai.

Tāpat LIAA sniegusi konsultācijas uzņēmumiem par eksporta veicināšanas aktivitātēm. LIAA atbalsta pasākumiem paredzētā summa ir 5,3 miljoni eiro. Tāpat izstrādātas drošas ceļošanas vadlīnijas tūrisma nozarei un ceļotājiem.

EM atgādināja, ka nule Saeima pieņēmusi īpašu regulējumu vaučeru sistēmas ieviešanai Latvijā, 5.jūnija sēdē apstiprinot Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu, kas cita starpā nosaka arī īpašu regulējumu kompleksajiem tūrisma pakalpojumiem pēc krīzes periodā.

Saskaņā ar likumu tūrisma operatori naudas atmaksas vietā par nenotikušu ceļojumu ceļotājiem var izsniegt apliecinājumu jeb vaučeri (turpmāk - apliecinājums) par neizmantotā ceļojuma vērtību. Ceļotājs apliecinājumu var izmantot cita ceļojuma iegādei pie konkrētā tūrisma operatora par to summu, kuru ceļotājs ir samaksājis tūrisma operatoram vai aģentam, ar kura starpniecību iegādāts kompleksais tūrisma pakalpojums. Vienlaikus spēkā paliek arī iespēja ceļotājam saņemt pilnu samaksātās naudas atmaksu par nenotikušu ceļojumu.

"Šobrīd aktīvi strādājam un ceram, ka tuvākajās valdības sēdēs tiks pieņemta atbalsta programma krīzes skartajiem eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem, piedāvājot atbalstu, kas paredzēts uzņēmējdarbības pilnvērtīgai atsākšanai un darbinieku noturēšanai. Atbalstam tūrisma nozares komersantiem plānots novirzīt 19 miljonus eiro, atbalsts būs pieejams no jūlija un līdz 2020.gada beigām," informēja EM.

Vēl izstrādes procesā ir atbalsta instruments nodarbināto apmācībām, kas komersantiem caur Latvijas viesnīcu un restorānu asociāciju būs pieejams rudens/ziemas periodā. Šeit plānotā atbalsta kopējā summa ir vairāk nekā 370 000 eiro.

Jau ziņots, ka Latvijas tūrisma nozare atklātā vēstulē Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietniekam Valdim Dombrovskim, kurš atbild par ekonomiku un finanšu tirgiem, lūdz EK iesaistīties atbalsta nodrošināšanā krīzes seku pārvarēšanai nozarē.

Vēstulē minēts, ka, neraugoties uz rekomendācijām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm īpaši atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus, kā arī krīzes vissmagāk skartās nozares, tostarp tūrisma nozari Latvijas valdība krīzē tūrisma nozari "ir pametusi pilnīgi vienus un bez jebkāda būtiska atbalsta".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses