Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Iztiksim bez stereotipiem!

Novērojumi liecina, ka Latvijā visbiežāk sastopamie stereotipi, kas ietekmē arī darba vidi, ir saistīti ar dzimumu. Tā, piemēram, pastāv uzskats, ka sievietēm labāk padodas smalki darbi, kuriem vajadzīga rūpīga, precīza pieeja, bet vīrieši veiksmīgāk tiek galā ar tehniskiem vai fiziski smagākiem uzdevumiem.

Vēl viens stereotips saistīts ar vecumu. Daudziem šķiet, ka gados vecāki darbinieki ir lēnāki, grūtāk apmācāmi, bet jaunieši savukārt vispār negrib strādāt.

Šādu stereotipu izskaušana darba devējam ir ļoti būtiska, jo veicina ne tikai godīgu un taisnīgu darba vidi visiem, bet arī uzlabo darbinieku produktivitāti, radošumu un raisa inovācijas, kas labvēlīgi ietekmē biznesa izaugsmi.

Stereotipi ļoti nelāgi ietekmē darba devēja un darbinieku attiecības, kā arī darbinieku piederības izjūtu savai darbavietai. Apziņa, ka cilvēks tiek diskriminēts vai ierobežots, kā arī kļūšana par liecinieku šādām norisēm rada saspringtas attiecības ar vadību un kolēģiem un mazina profesionālo motivāciju. Savukārt darbinieks, kurš jūtas apmierināts, iedrošināts un lepns par to, kas viņš ir, var rādīt labāko profesionālo sniegumu.

Tieši vadītājam ir milzīga loma tajā, lai iekļaujošas vides veidošanu nepadarītu tikai par formālu procesu. Vadītājs ir pirmais, kuram jāparāda, ka viņš atbalsta savus darbiniekus, novērtē viņu prasmes un sniegumu un ka tieši tas ir pamats viņu karjeras izaugsmei.

Lielākie izaicinājumi, ar kuriem saskaras vadītāji, cenšoties mainīt stereotipisku domāšanu un uzvedību darba vidē, ir aizspriedumi saistībā ar dažādām sensitīvām tēmām Latvijas sabiedrībā kopumā. Jebkurus aizspriedumus mazumtirdzniecības darbinieki, tāpat kā citās nozarēs ar lielu klientu plūsmu strādājošie, izjūt vistiešākajā veidā – klienti nereti pauž savu neapmierinātību un dusmas tiem, kuri pie dusmu iemesla vispār nav vainojami. To asi izjutām Covid-19 pandēmijas laikā, un tā ir ar katru sensitīvu tēmu. Tāpēc uz darba devēju pleciem, apmācot un izglītojot savus darbiniekus, gulst milzīga atbildība par problēmu risināšanu sabiedrībā kopumā. Tiesa, ne visiem darba devējiem piemīt progresīvs skatījums, un ne visiem ir pieejami tādi resursi, lai savu pārliecību ieviestu darba vidē. Turklāt situācijā, kad, lai vāktu klikšķus interneta medijos, ļoti agresīvi tiek kultivēti radikāli viedokļi, var nākties pamatīgi papūlēties, lai panāktu uztveres pārmaiņas. Tāpēc reizēm mainīt ierasto pārliecību var būt sarežģīts uzdevums.

Tomēr daudzveidības un dažādības atbalstīšana ir būtiska priekšrocība veiksmīgai biznesa attīstībai. Daudzveidība organizācijā palīdz labāk izprast tirgu un klientu atšķirīgās vajadzības, veicinot uzņēmuma spēju pielāgoties strauji mainīgiem apstākļiem, kas it sevišķi pēdējos gados ir bijis ļoti svarīgi un, visticamāk, būs svarīgi arī nākotnē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses