Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Laiks noliktavu robotizācijai

Līdz ar strauji augošo ekomerciju jautājums par piegādes procesu efektivizāciju uzņēmumiem kļūst aizvien aktuālāks. Neparedzētais lēciens interneta pasūtījumu skaitā ir radījis vietu jaunām iespējām, piemēram, darba vietu paplašināšanai un iekārtu modernizācijai, taču cilvēkresursi ir ierobežoti, un nemitīgā noliktavas paplašināšana tikai apgrūtina tās pārvaldību un rada lielākas izmaksas. Šādus izaicinājumus bieži var atrisināt ar ilgtspējīgiem robotikas un automatizācijas risinājumiem.

Daudzi e-komercijas uzņēmumi visā pasaulē saskaras ar nespēju izpildīt pasūtījumus laikā. Arī Latvijā. Pēc Eurostat datiem, iedzīvotāju skaits, kas iepērkas internetā, sasniedzis teju 63%, bet Ernst & Young veidotā Patērētāju indeksa dati rāda, ka 39% cilvēku plāno turpināt iepirkties tiešsaistē un vēl 37% laika gaitā, visticamāk, sāks to darīt. Tātad lielais pasūtījumu apjoms ir uz palikšanu un uzņēmumiem steidzami jāmeklē pārdomāti risinājumi, kas ļautu nodrošināt pilnvērtīgu servisu. Problēmu spēj risināt robotikas un automatizācijas tehnoloģiju ieviešana. Atkarībā no risinājuma automatizācija nodrošina līdz pat četrām reizēm lielāku piegādes efektivitāti un ātrumu salīdzinājumā ar to, ja šis darbs būtu jāveic cilvēkiem. Savukārt robotikas tehnoloģijas var mainīt gan pasūtījumu izpildi, gan iepirkšanās paradumus. 

Viens no šādiem risinājumiem ir automatizēta, blīvi izkārtota noliktavas sistēma. Šis risinājums ir pieejams arī Latvijā un sakārto noliktavu no kompakti sastiprinātām sliedēm līdz pat griestiem, veidojot tādu kā rēbusu. Pa sliedēm pārvietojas roboti, kas atkarībā no pasūtījuma komplektē attiecīgās kastes ar precēm. No malas šis process izskatās tuvu zinātniskās fantastikas filmai, bet patiesībā tehnoloģijas pamatā ir pārdomāti algoritmi, kas virza robotu pa noteiktu maršrutu, komplektējot tikai vajadzīgās kastes. Šīs tehnoloģijas ilgtspēja slēpjas mazajā enerģijas patēriņā. Vienā stundā seši roboti patērē tikpat daudz enerģijas, cik tosters. Tā kā tehnoloģijas sistēmas izvietošanai ir nepieciešama mazāka noliktavas platība un nav vajadzīgi autokrāvēji, uzturēšanas un īres izmaksas ir mazākas.

Automatizētās noliktavas risinājumu nesen ieviesa sporta preču gigants Puma, kas norāda, ka viņu galvenajā izplatīšanas centrā Indianapolisā tas ir palīdzējis palielināt noliktavas zonas ietilpību pat desmit reizes un paātrinājis preču komplektēšanu par 25%, ļaujot noliktavai darboties 24 stundas diennaktī. Puma ir tikai viens no veiksmes stāstiem šīs tehnoloģijas ieviešanā, kas ļāva uzņēmumam uzlabot piegādes ķēdes procesus, aiztaupot laiku un finanses, kas tiktu ieguldītas jaunas noliktavas būvniecībā, tā ievirzot uzņēmuma attīstību ilgtspējīgā gultnē. Nav šaubu, ka automatizācija ir neizbēgama mazumtirdzniecības nozares nākotne, lai ietaupītu svarīgus resursus un sniegtu patērētāju prasībām atbilstošu klientu servisu. Arī lielākie ekomercijas dalībnieki, nosakot ilgtermiņa stratēģijas, par prioritāti uzskata automatizācijas izmantošanu un paplašināšanu, paredzot ieguldījumus šajā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses