Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijas un Lietuvas premjeri Visaginas AES atzīst par izdevīgu projektu

Piektdien, 2. decembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Lietuvas Ministru prezidents Andrjus Kubiļus sarunās apliecinājuši, ka Visaginas atomelektrostacija (AES) būs ekonomiski dzīvotspējīgs un Baltijas valstu iedzīvotājiem izdevīgs projekts.

Latvijas nozīmīgākais priekšnosacījums Visaginas AES būvniecībai līdz šim bijis projekta ekonomiskais izdevīgums. Taču saskaņā ar aprēķiniem Visaginas AES ražotā elektroenerģija būs konkurētspējīga Baltic Nord Pool Spot tirgū. Līdz ar to Latvija apliecināja savu gatavību virzīties uz šī projekta īstenošanu.

Daļa no AES būvniecības darbiem tiks uzticētas vietējām Baltijas valstu kompānijām, tostarp, Latvijas uzņēmējiem būs iespēja piedalīties Visaginas AES būvniecības darbos.

Sarunā premjeri arī apmainījās ar informāciju par situāciju Snoras bankā un Latvijas Krājbankā. Pašlaik abu banku darbība apturēta un noguldītājiem garantētā apmērā tiks izmaksāti noguldījumi. Līdz ar to pašlaik svarīgākais ir fokusēties uz negatīvā efekta mazināšanu ekonomikā.

Tāpat A. Kubiļus informēja Latvijas premjeru par Lietuvas ekonomikas izaugsmes prognozēm – Lietuva samazinājusi prognozētos IKP izaugsmes tempus 2012.gadā līdz 2,5%, tas ir, līdz līmenim, ko prognozē arī Latvija. Savukārt Lietuvas budžeta deficīts varētu būt 2,8% no IKP.

Tikšanās laikā puses pieskārās arī Eiropas Savienības nākamajai finanšu perspektīvai, kur abu valstu prioritātes ir panākt taisnīgus nosacījumus tiešmaksājumiem lauksaimniecībā un nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējumu. Turklāt puses konstatējušas, ka gan Latvijai, gan Lietuvai lielākās bažas saistībā ar nākamo gadu ir saistītas ar situāciju eirozonā. Visas Baltijas valstis cieši saistītas ar notikumiem eirozonā, tādēļ tās stabilitāte ir būtiska abām valstīm.

Sākotnēji V. Dombrovska vizīte uz Lietuvu bija plānota 25. novembrī, taču, ņemot vērā nepieciešamību risināt situāciju Latvijas Krājbankā, Ministru prezidents to pārcēla uz 2. decembri. Premjeru vizītē pavada arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Mārtiņš Virsis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce un Ārlietu ministrijas ģenerālinspektors, vēstnieks Alberts Sarkanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses