Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latviju mācību uzņēmumu konkursā Francijā pārstāvēs Rīgas Franču liceja skolēni

Aizvadītas Jauno uzņēmēju dienas 2019, kurās noskaidroti Latvijas labākie skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) un praktiskās uzņēmējdarbības izglītības pedagogi Latvijā. Tiesības pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu konkursā Francijā šī gada jūlijā izcīnījis SMU Wheelift – multifunkcionāla un inovatīva sporta ekipējuma novietne, ko radījuši Rīgas Franču liceja skolēni. Savukārt titulu “Gada uzņēmējdarbības skolotājs” šogad ieguva Santa Kazaka no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas.

Latvijā Jauno uzņēmēju dienas organizē Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvia (JA Latvia) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Jūrmalas pilsētas domi un Swedbank. Iespēju piedalīties starptautiskā konkursā Latvijas labākajam SMU nodrošina LIAA.

Savā uzrunā jauno uzņēmēju apbalvošanās ceremonijā Latvijas Republikas Izglītības ministre Ilga Šuplinska uzsvēra, ka Latvijas nākotne ir apņēmīgu, gudru un talantīgu jauniešu rokās. “Nākotne, mūsu viedākā, gudrākā un arī laimīgākā dzīve ir iespējama, paļaujoties uz jauniešiem. Tieši ar jūsu palīdzību mēs varam tapt par tādu valsti, ar ko rēķinās, kuru zina, arī godā un ciena visā pasaulē,” teica I.Šuplinska.

Īpašo ASV vēstniecības Latvijā balvu — iespēju aizbraukt uz ASV un iepazīt uzņēmējdarbības vidi — šogad saņēmuši SMU Caffo no Rīgas Juglas vidusskolas, kas radījuši kafenolu, īpašu produktu fotoflmiņu attīstīšanai mājās, kā arī SMU Karika no Madonas Valsts ģimnācijas, kuri ķērušies pie izsmalcinātas garšvielas – melnā ķiploka – ražošanas.

Titulu “Gada jaunais uzņēmējs” un balvu, kuru pasniedz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, šogad ieguva Māra Lieplapa no SIA Plūkt JA Latvia SMU programmas absolvente, kura 2018./ 2019. mācību gadā pārstāvēja Latviju Eiropas mēroga Start-up sacensībās, iegūstot otro vietu.

JA Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns: “Jau 28 gadus JA Latvia palīdz saskatīt skolēniem akadēmisko zināšanu pielietojamību reālājā dzīvē, īstenojot vairākas praktiskās biznesa izglītības programmas. SMU programma ir viena no populārākajām, ko apliecina lielais skaits reģistrēto SMU gadu no gada. Esam gandarīti, ka šajā laikā vairāki SMU, piemēram, pagājušā gada laureāti Safe & Stable pārtapuši reālos uzņēmumos. Tādēļ ceru, ka šī gada uzvarētāji spēs turpināt iesākto tradīciju - ne vien iegūs labus rezultātus, pārstāvot Latviju Eiropas finālā, bet arī attīstīs biznesa ideju, lai savu uzņēmējdarbību varētu turpināt jaunā līmenī.”

LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja Sarmīte Karlsone: “Šogad žūrijas lēmuma pieņemšana bija īpaši sarežģīta, jo vairāki SMU bija spēkos līdzīgi, taču uzvarēja komanda, kas gada griezumā katrā posmā uzrādīja stabilu izaugsmi, varētu teikt – uzvarēja rūpīgs darbs, pacietība un neatlaidība. LIAA ir gandarīta par iespēju nodrošināt komandas Wheelift dalību Eiropas finālā un sniegt ikgadēju ieguldījumu jaunās uzņēmēju paaudzes veidošanā SMU programmas ietvaros.”

SMU godalgoto vietu ieguvēji vidusskolu grupā: 1. vieta - SMU Wheelift no Rīgas Franču liceja – multifunkcionāla un inovatīva sporta ekipējuma novietne. 2. vieta - SMU PLUS no Ogres 1.vidusskolas un Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas – personalizēts apģērbs, kas radīts pēc cilvēku vēlmēm. 3. vieta - SMU Circulus no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas – inovatīvs cirkulis, kura pamatā ir gultnis. Kategorijā “Gada ziņojums” apbalvots šī gada laureāts - Rīgas Franču liceja SMU Wheelift.

Pamatskolu grupā godalgoto vietu ieguvēji: 1. vieta - SMU Pet’s Spot no Madonas pilsētas vidusskolas, kas radījuši ekskluzīvas kaķu rotaļlietas un kaķu nagu skrāpjus. 2. vieta - SMU Rozītes no Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas, kas ražo dabīgas ogu un augļu konfektes uz kociņa. 3. vieta - SMU Jautrās lellītes no Rīgas Juglas vidusskolas, kas piedāvā lellītes uz zīmuļiem un lellītes, ar kurām var spēlēties.

Kopumā šogad Skolēnu mācību uzņēmumu programmā tika reģistrēti 1200 SMU, bet finālā Jūrmalā sacentās 10 pamatskolu un 20 vidusskolu SMU.

SMU vērtēšanu veica pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā bija pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, LR Patentu valde, Latvijas Banka, ASV vēstniecība Latvijā, RTU Riga Business school, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Jūrmalas pilsētas dome, VAS Elektroniskie sakari, Dienas mediji, Inbox.lv, LIC Gotus, Blue Shockrace, Register a Company in Latvia, Biroja atbalsts, Finanšu ministrija un Printful.

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, sadarbībā ar ilggadējo partneri Swedbank un Jūrmalas pilsētas domi.

SMU programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā. Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa – tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvia, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses