Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

LDDK: IIN samazinājumam jābūt straujākam

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazinājuma tempam jābūt straujākam, nekā to šobrīd piedāvā Finanšu un Ekonomikas ministrijas, uzskata Latvijas darba devēju konfederācija (LDDK), paužot gandarījumu par to, ka ministri aktīvi sākuši virzīt apspriešanai iespējamos darbaspēka nodokļu samazināšanas scenārijus tuvākajiem gadiem.

“Darba nodokļu sloga mazināšanai jābūt ne tikai LDDK prioritātei, lai veicinātu Latvijas darba devēju konkurētspēju, bet tai jābūt arī valdības prioritātei. LDDK rīkotajā kampaņā Pret ēnu ekonomiku – par godīgu konkurenci kā viens no galvenajiem iemesliem augstiem ēnu ekonomikas rādītājiem Latvijā tiek minēts augstais nodokļu slogs. Finanšu ministrijas piedāvātais scenārijs piedāvā ļoti lēnu IIN samazinājumu. Darba devēji aicina spert drosmīgākus soļus un samazinājumā saskatīt tā pozitīvo efektu - kad likmes pazemina, maksātāju bāze palielinās,” uzskata LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Šobrīd darbaspēka nodokļu mazināšanas scenārijs paredz sasniegt mērķus: Latvijas nodokļu politikai ir jābūt konkurētspējīgai Baltijas valstu līmenī (piemēram, pašlaik Lietuvā IIN ir 15%, bet Latvijā -  25% ), jārisina nabadzības un strukturālā bezdarba riski ar zemāku likmju palīdzību, kā arī tiek prognozēts, ka izmaiņas samazinās ēnu ekonomikas īpatsvaru, jo nebūs izdevīgi izvairīties no nodokļu nomaksas. Patreizējais scenārijs paredz ļoti lēnu IIN pamatlikmes samazināšanu (2013.gada vidus - 24%, 2014.gads - 23%, 2015.gads - 21%), kas var nesniegt gaidāmo pozitīvo ietekmi uz investīcijām, uzskata LDDK.

LDDK ir gandarīta, ka Finanšu ministrija ir objektīvi novērtējusi Latvijas uzņēmējdarbības vides nodokļu slogu, vērtējot efektīvās nodokļu likmes, kas ir septītais augstākais nodokļu slogs Eiropas Savienībā. Darba devēji  pozitīvi vērtē to, ka valdības pārstāvji ir izpratuši, ka diskusija par PVN samazināto likmju atcelšanu nebūtu uzskatāma par prioritāru, jo valdības puses sniegtie aprēķini parāda, ka fiskālais ieguvums būtu ļoti mazs, ņemot vērā arī kompensējošos pasākumus sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses