Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Likmju griesti ir tuvu

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadība pagājušajā nedēļā kārtējo reizi paaugstināja ASV dolāra bāzes procentu likmi. (Jāatgādina, ka ASV tieši FRS veic centrālās bankas funkcijas.) Jaunais bāzes procentu likmju "koridors" ir 4,75%– 5,00%. Pirmo reizi kopš 2007. gada septembra dolāra bāzes procentu likmes augšējā robeža sasniegusi 5%.

Šis ir jau devītais dolāra bāzes procentu likmju paaugstinājums deviņās sapulcēs pēc kārtas, un kopējais procentu likmju kāpums jau sasniedzis rekorda augstus 475 bāzes punktus rekordīsā laikā.

Vienlaicīgi FRS sola turpināt savu aktīvu mazināšanu. Jāatceras, ka pagājušā gada martā FRS aktīvi bija pārsnieguši 8,96 triljonus ASV dolāru (~ 8,31 triljons eiro), bet līdz pagājušajai nedēļai aktīvi jau bija samazināti par vairāk nekā 320 miljardiem dolāru. Tas ir neto rezultāts, ņemot vērā arī to, ka saistībā ar dažu ASV banku bankrotiem un tiem sekojušo nestabilitāti finanšu tirgū centrālā banka tirgus likviditātes uzlabošanai pēdējās divās nedēļās ir palielinājusi savus aktīvus par gandrīz 300 miljardiem dolāru.

Neskatoties uz pēdējo pāris nedēļu satricinājumiem banku sektorā un to izraisītajiem viļņiem finanšu tirgū, ASV dolāram turpinās straujākais procentu likmju kāpums kopš XX gadsimta septiņdesmito gadu beigām. Tomēr pamazām jau ir saskatāmas procentu likmju celšanas cikla beigas, un procentu likmju griesti, šķiet, ir tuvu. Patlaban, spriežot pēc ASV FRS publicētajiem materiāliem, izskatās, ka tuvākajās sanāksmēs varētu būt sagaidāms vēl viens neliels procentu likmju paaugstinājums un tad ne pārāk ilgstoša pauze, kurai, iespējams, var sekot arī likmju pazeminājums gada beigās. ASV FRS vadība prieku par likmju kāpuma beigām gan mazināja ar solījumu, ka, ja būs nepieciešams cīnīties ar lielu inflāciju, likmju paaugstināšana var tikt arī turpināta.

Patlaban viedoklis par to, kā varētu uzvesties dolāra procentu likmes, ir mainījies, jo FRS sagaida, ka pēdējo pāris nedēļu notikumi pasliktinās situāciju ASV kredītu tirgū, un tam būs līdzvērtīgs efekts likmju paaugstināšanai. Ja FRS ir taisnība, tad līdz šim veiktais kredītu sadārdzinājums komplektā ar stingrākām prasībām kredītu ņēmējiem panāks patēriņa bremzēšanos un inflācijas līmeņa pazemināšanos. Pretēji Eiropas Centrālajai bankai, kura eirozonas iekšzemes kopprodukta prognozi šim gadam paaugstināja uz 1%, ASV FRS ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam pazemināja no 0,5% uz 0,4%.

ASV joprojām tiek gaidīts bezdarba līmeņa kāpums 4,5% līmeņa virzienā, bet centrālā banka atzīst, ka brīvo darba vietu joprojām ir daudz un darba tirgus ir spēcīgs. 

Kopumā centrālās bankas abās Atlantijas okeāna pusēs ir gatavas ātri reaģēt uz ekonomikas tendenču un finanšu tirgus izmaiņām, ko ASV FRS pēdējo pāris nedēļu laikā jau uzskatāmi ir pierādījusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses