Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

OECD Latvijai prognozē lēnāko ekonomikas izaugsmi Baltijā

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas otrdien, Latvijai lēš lēnāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū.

Pēc OECD jaunākajām aplēsēm, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,7%. Iepriekšējās prognozēs, kas tika publiskotas novembrī, OECD Latvijas IKP pieaugumu šim gadam prognozēja 3,9% apmērā.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 2,6%, bet nākamgad palielināsies par 2,5%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā šogad būs 7%, bet nākamgad - 6,8%, lēsts prognozēs.

OECD norāda, ka ekonomikas izaugsme Latvijā palēninās, jo eksporta tirgus situācija pasliktinās un palēninās Eiropas Savienības fondu apguve. Vienlaikus mājsaimniecību patēriņš veicina ekonomikas izaugsmi, lai gan algu kāpums pakāpeniski arī cels inflāciju. Organizācija arī apsveica Latvijas jaunās valdības apņēmību cīnīties pret ēnu ekonomiku un finanšu noziegumiem.

Igaunijai OECD šogad prognozē Baltijas valstīs straujāko ekonomikas izaugsmi 3,2% apmērā, kas nākamgad palēnināsies līdz 2,8%. Patēriņa cenas Igaunijā šogad pieaugs par 1,7%, bet nākamgad - par 2,3%, prognozē OECD. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, šogad sasniegs 5,3%, bet nākamgad būs 5,4%.

Lietuvai organizācija prognozē IKP pieaugumu šogad 2,9% apmērā, bet nākamgad IKP kāpumu Lietuvā sagaida 2,5% apmērā. Inflācijas rādītājs, kā lēš organizācija, Lietuvā gan šogad, gan nākamgad būs 2,2%. Prognozē teikts, ka bezdarba līmenis Lietuvā būs 5,9% šogad un 5,8% nākamgad.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir samazināta līdz 3,2%, nākamgad sagaidot 3,4% IKP pieaugumu. OECD norādīja, ka pasaules ekonomikas izaugsmi bremzē pieaugošie tirdzniecības konflikti un finanšu ievainojamība.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 1,2%, bet nākamgad - par 1,4%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 0,7% šogad, bet nākamgad - 1,2%.

Krievijā OECD šogad prognozē IKP kāpumu par 1,4% un 2,1% nākamgad, bet Ķīnā ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 6,2%, bet nākamgad palēnināsies līdz 6%, lēš OECD.

Lielbritānijā, kas gatavojas izstāties no Eiropas Savienības, šogad, atbilstoši OECD jaunākajām prognozēm, ekonomikas izaugsme būs 1,2%, bet nākamgad - 1%. Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,8% apmērā šogad un 2,3% apmērā nākamgad.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses