Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta (12:42) - FM: PV vilcienu iepirkumā ignorējis valdības norādījumus

AS Pasažieru vilciens (PV) vērienīgajā jauno vilcienu iepirkumā ne tikai nav ievērojusi ministriju un citu iestāžu iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtisku izmaiņu veikšanu līgumā, bet arī nav ņēmusi vērā valdības iepriekš paustos norādījumus, secinājusi Finanšu ministrija (FM), izvērtējot noslēgtā līguma atbilstību iepirkuma nolikumā pievienotajam līguma projektam.

FM arī atsaucas uz Eiropas Komisijas pausto viedokli, ka plānotie līguma grozījumi satur tādas būtiskas izmaiņas, kas rada nepieciešamību jauna iepirkuma konkursa veikšanai.

Pēc FM norādītā, PV nav ņēmis vērā FM, Satiksmes ministrijas (SM) un Iepirkumu uzraudzības biroja iepriekš oficiāli izteiktos iebildumus, lai nepieļautu būtisku izmaiņu veikšanu līguma grozāmajos un, būtiskākais, negrozāmajos punktos.

FM lūdz SM nekavējoties sniegt informāciju par tās plānoto turpmāko rīcību, tostarp atbildības pieprasīšanu no PV vadības, un piedāvāt iespējamos risinājumus līguma projekta turpmākajai gaitai.

Ministrija arī aicina SM sadarbībā ar Valsts kancelejas un FM juristiem veikt rūpīgu līguma izvērtēšanu par visiem iespējamajiem riskiem, nepieļaujot līguma spēkā stāšanos situācijā, kad valsts riski ievērojami pārsniedz potenciālos ieguvumus no līguma īstenošanas.

Jau ziņots, ka PV valdei līdz šodienai jāsagatavo un jāiesniedz detalizēta informācija par Ministru kabineta šī gada 24.janvāra sēdes protokollēmumā doto uzdevumu izpildi un citiem jautājumiem. Atbilstoši iesniegtajai informācijai tiks vērtēta valdes darbība.

FM iepriekš pauda bažas par vērienīgo pasažieru vilcienu piegādes līgumu un tajā iekļautajiem nosacījumiem, bet PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds noraidīja bažas. Ministrija uzvēra, ka svarīgi ir nodrošināt, lai iepriekš valdības dotās norādes līgumā netiktu mainītas. Tāpat ir jāņem vērā, ka šis ir ļoti liels Eiropas fondu projekts, kam pastiprināti seko līdzi arī Eiropas Komisija, un iespējamu noviržu gadījumā visas neattiecināmās izmaksas var nākties maksāt no valsts budžeta.

PV vadība kategoriski noraida FM pārmetumus par jauno vilcienu iepirkumu, ceturtdien, 10. martā, žurnālistiem paziņoja PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds.

Viņš arī informēja, ka PV ir izpildījusi SM uzdevumu un sagatavojusi detalizētu informāciju par Ministru kabineta šī gada 24.janvāra sēdes protokollēmumā doto uzdevumu izpildi un citiem jautājumiem. Iepriekš šis ziņojums minēts kā pamats PV valdes darbības izvērtēšanai.

"Ja ir runa par korekcijām, gribētu redzēt objektīvu argumentāciju," sacīja Freivalds. Eksperti jau iepriekš esot atzinuši, ka no juridiskā un tiesiskā viedokļa līgumu var slēgt. "Ir objektīvs izvērtējums par līguma normām, un ir konstatēts, ka likuma pārkāpšana nav konstatēta," viņš uzsvēra, piebilstot, ka nav iemesla zaudēt Eiropas Savienības (ES) finansējumu.

Eiropas Komisija, kamēr nav pieņemts oficiāls lēmums, par vilcienu iepirkumu komentārus nesniedz.

Viņš arī norādīja, ka līdz šim no akcionāra nav bijuši mājieni, ka PV valde nepamierinoši vada uzņēmumu.

Līguma ietvaros jau notiekot virkne aktivitāšu, jo tas ir noslēgts un ir spēkā. Ja līgums tiks lauzts, var tikt piemērotas finansiālas sankcijas, uzsvēra Freivalds. Turklāt runa arī esot par ārvalstu investoru aizsardzību un prestižu.

Freivalds arī skaidroja, ka tikai pēc projekta īstenošanas 2015.gadā Eiropas Komisijas auditori nākšot pārbaudīt līguma izpildi un tikai tad varot piemērot kādas sankcijas. Tagad pārtraukt līgumu esot kā "iešaut sev kājā pirms maratona starta".

PV jauno vilcienu iepirkumu līgumu ar spāņu kompāniju Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF) noslēdza šogad aprīlī. Saskaņā ar konkursa nolikumu līdz 2015.gada beigām pilnībā tiks nomainīti elektrovilcieni un trešdaļa dīzeļvilcienu parka. Pirmie jaunie vilcieni Latvijā sāks kursēt jau 2014.gada pirmajā pusē. No jauna tiks iegādāti 34 elektrovilcieni un septiņi jauni dīzeļvilcieni.

Jauno vilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljoni latu, no kuriem ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums būs 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses