Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Parakstīs nodomu protokolu par "zaļās" aviācijas attīstību Latvijā

Pirmdien, 27. maijā tiks parakstīts nodomu protokols (LOI) starp Brēmenes aviācijas uzņēmumu “EVIA-AERO” GmbH un SIA "Sky Port" (lidosta “Jurmala Airport”) īpašniekiem, lai uzsāktu ceļu uz ‘’zaļās” aviācijas attīstību Latvijā.

EVIA-AERO sadarbībā ar lidostu “Jurmala Airport” plāno to pārveidot par pirmo lidostu Baltijas valstīs, kas darbojas ‘’zaļās’’ enerģijas režīmā.

Projekts ir ļoti ambiciozs, ar sākotnējiem ieguldījumiem sasniedzot vairākus desmitus miljonu eiro un radot daudzas darba vietas.

Tas ietver 50 hektāru lielas hibrīda elektrostacijas - saules elektrostacijas ar enerģijas uzkrāšanas bateriju sistēmu būvniecību lidostas teritorijā, kas spētu saražot 50 megavatus elektrības. Šī elektrostacija kalpos par stūrakmeni zaļās elektroenerģijas ražošanai, kas ir ļoti svarīga videi draudzīgu elektrisko lidmašīnu lidojumiem.

EVIA-AERO plāno pakāpeniski ieviest ūdeņraža ražošanu, izveidojot uzglabāšanas iespējas un radot ūdeņraža un elektrības uzpildes stacijas. Gala mērķis ir padarīt saražoto zaļo enerģiju pieejamu ne tikai EVIA-AERO lidmašīnām, bet arī citām aviokompānijām, kas savā ekspluatācijā izmanto elektrību vai ūdeņradi. Turklāt šī infrastruktūra varētu atbalstīt arī dažādus ar bezpilota gaisa kuģu ekspluatāciju saistītus projektus, piedāvājot ražošanas un uzglabāšanas risinājumus.

"Esam priecīgi piedalīties šajā revolucionārajā projektā, kas veidos aviācijas nākotni Tukuma novadā," sacīja Tukuma mērs Gundars Važa. "Tukums ir apņēmies ievērot ilgtspējīgas enerģētikas praksi, un EVIA-AERO vīzija saskan ar mūsu misiju un palīdzēs attīstīt mūsu plānoto industriālo zonu ap lidostu, piesaistot būtiskas investīcijas un radot darbavietas mūsu reģionā."

‘’Lidosta “Jurmala Airport” piedāvā lieliskus apstākļus ilgtspējīgas aviācijas realizācijai. Reģionam ir liels potenciāls, un stratēģiski izdevīgā atrašanās vieta ir ideāli piemērota lidojumu maršrutiem,” saka Florians Krūzs, Evia Aero izpilddirektors. "Intensīvi strādājam ar lidostas vadību un visām atbildīgajām institūcijām, lai maksimāli ātri attīstītu šo lielo projektu."

Saskaņā ar nodomu protokolu, EVIA-AERO gatavojas iegādāties SIA "Sky Port" piederošās lidostas kapitāldaļas. Iegāde atvieglos lidostas sertifikācijas procesu un hibrīda elektrostacijas celtniecību lidostas teritorijā. Tomēr projekta panākumi ir atkarīgi no atjaunīgās enerģijas atļaujas ražotnei. EVIA-AERO komanda šobrīd veic pārrunas ar Klimata un enerģētikas ministriju par atļaujas saņemšanu 50mw elektrostacijas būvei, uzsverot, ka bez iespējas būvēt elektrostaciju šis projekts Latvijā nevar tikt realizēts.

"Ārvalstu investīcijas ir vitāli svarīgas ekonomikas izaugsmei, kapitāla piesaistei, darba vietu radīšanai un vietējā biznesa attīstībai. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) atbalsta projektus ar augstu pievienoto vērtību, veicinot reģionālo attīstību un optimizējot esošo infrastruktūru. Ilgtspējīgas aviācijas veicināšana var dot iespēju Latvijai izcelties kā zaļo tehnoloģiju līderim, efektīvi izmantojot esošo infrastruktūru un atbalstot globālos ilgtspējas centienus," sacīja LIAA, Investīciju piesaistes nodaļas vadītājs Vilis Zinkevičs.

Paredzams, ka lidostas “Jurmala Airport” attīstība un Tukuma pašvaldības plānotā industriālās zonas izveide radīs nozīmīgas nodarbinātības iespējas un turpmākas ārvalstu tiešās investīcijas.

EVIA-AERO ir Brēmenē bāzēta aviācijas kompānija, kas ir apņēmusies radīt ilgtspējīgu aviācijas praksi. Uzņēmums specializējas videi draudzīgu aviācijas tehnoloģiju, tostarp elektrisko un ūdeņraža lidmašīnu risinājumu izstrādē. EVIA-AERO mērķis ir noteikt jaunus etalonus aviācijas nozarē, veicinot ilgtspējību un inovācijas.

:Lidosta Jūrmala ir gatava kļūt par vadošo sekundāro lidostu Baltijas valstīs. Privātīpašumā esošā lidosta atrodas tikai 55 kilometrus no Rīgas un 25 kilometrus no Jūrmalas. Lidosta “Jurmala Airport”, kas atrodas ērtā vietā uz šosejas Rīga-Ventspils, nodrošina ērtu nokļūšanu gan galvaspilsētā, gan Ventspilī, kas ir viena no lielākajām jūras ostām Baltijā. Lidosta “Jurmala Airport” aizņem 250 hektārus, un tai ir potenciāls tālākai paplašināšanai. Lidosta ir tehniski pilnībā aprīkota, to starp ar modernu pasažieru termināli, birojiem, konferenču telpām, angāriem un ir gatava sniegt pilna spektra aviācijas pakalpojumus. Turklāt lidostā attīstas aviācijas muzejs “Sky Zoo”, kura esošie eksponāti – lidmašīnas ir krāsotas dažādu dzīvnieku krāsās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses