Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

RD pārstāve: Pensijas vecuma celšana radīs papildus slodzi pašvaldību budžetam

Pensijas vecuma celšana var novest pie neatgriezeniskām sekām gan Rīgā, kur ieņēmumi pašvaldībai ir samērā lieli, gan visā Latvijā, uzskata Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa. Viņa to pamato ar to, ka pensijas vecuma celšana negatīvi atsaukšoties uz cilvēku veselības stāvokli un radīs papildus slogu pašvaldību sociālajam budžetam.

"Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju veselības stāvoklis jau pēc 55 gadiem neļauj pilnvērtīgi strādāt līdzās jaunajiem. Pieļauju, ka, ceļot pensijas vecumu, pieaugs  darbaspējīga vecuma cilvēku skaits ar invaliditāti un vēl lielākas kļūs  bezdarbnieku rindas, jo ir zināms, ka pirmspensijas gados cilvēkiem grūti atrast darbu. Līdz ar to krietni pieaugs pabalstu izmaksas no pašvaldības budžeta," saka O.Veidiņa.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2010. gadā Latvijā vidējais mūža ilgums vīriešiem bija 68 gadi, bet sievietēm – 78 gadi. Savukārt, EUROSTAT dati liecina, ka 2008.gadā vīrieši Latvijā bez būtiskas slimības vai slimības izraisītas invaliditātes nodzīvoja vidēji 51,5 gadus (ES vidēji 60,9 gadus), sievietes – 54,1 gadus (ES vidēji 62 gadus), bet 2009.gadā tie jau bija 52,6 gadi vīriešiem un 55,8 sievietēm. Taču Rīgā cilvēku veselības stāvokļa radītāji liecina par lielākām problēmām, nekā citur Latvijā.

"Mums šis jautājums jārisina nevis matemātiski, bet gan praktiski un humāni, jo mūsu dzīves kvalitāte un ekonomiskā situācija nav salīdzināma ar tādām Eiropas valstīm kā Vācija, Dānija vai Zviedrija, kur pensionēšanas vecums jau ir 65 gadi gan sievietēm, gan vīriešiem. Tur arī ir zemāks bezdarba līmenis, labāk funkcionē veselības aprūpes sistēma un sociālās garantijas ir pavisam citā līmenī," saka Sociālās komitejas priekšsēdētāja.

Pēc Labklājības ministrijas ieceres, pensionēšanas vecuma celšanu Latvijā varētu uzsākt jau no 2014. gada, lai pakāpeniski sasniegtu 65 gadus vīriešiem un sievietēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses