Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Spillers: Melnais PR ir pretrunā ar jebkādām morālajām normām

Ceturtdienas pēcpusdienā portālā Delfi.lv tika publicēts reklāmas baneris, kas piedāvāja pārpirkt uzņēmuma Palink parādus, neilgi pēc tam Palink pārstāvji reaģēja līdzīgi, publicējot pret-paziņojumu, ka baneris uzstādīts nomelnošanas nolūkos. Jau ziņots, ka aptuveni divus gadus ilgst strīds starp Palink, kas ir veikalu IKI un Cento operators un būvniecības uzņēmumu _Landekss _par it kā nesamaksātiem darbiem.

Portālam Diena.lv komentējot šādu, tā saucamo, melno PR, Alpha Baltic komunikāciju vadītājs Lauris Špillers stāsta, ka tā īstenotāji parasti ar šīm kampaņām skaļi nelepojas, bieži vien pat neatklājot, ka šādas kampaņas ir realizētas.

"Melnās sabiedriskās attiecības vairāk tiek realizētas Krievijā, no kurienes arī nācis šis jēdziens. Turklāt speciālisti no šīs valsts parasti ir arī tie, kuri dalās pieredzē un vada seminārus par šādām kampaņām. Vēl ir jautājums, cik no melno sabiedrisko attiecību kampaņām, kas realizētas ar mediju palīdzību, tiek atklātas, jo sabiedrība uzticas konkrētu mediju sniegtajai informācijai un pieņem to par pareizo," skaidro komunikācijas speciālists.

L. Špillers norāda, ka par melno PR parasti runā politisko kampaņu kontekstā, it sevišķi tuvojoties vēlēšanām. Ar melno sabiedrisko attiecību kampaņu palīdzību tiekot ietekmētas konkrētas sabiedrības grupas – izdarīts spiediens uz kādu konkrētu personu vai institūciju. Esot arī gadījumi, kad ar šādu kampaņu palīdzību kāda no pusēm cenšas sev radīt papildus publicitāti, pievēršot sabiedrības uzmanību, ka ir nepatiesi apmeloti.

"Jāpiemin, ka melnais PR viennozīmīgi ir pretrunā ar ētiskajām un profesionālajā vidē pieņemtajām morālajām sabiedrības normām, jo nomelno konkurentu un grauj tā reputāciju – vai tas būtu politiķis, vai arī biznesa vides pārstāvis. Turklāt šajās kampaņās sniegtā informācija parasti ir negatīva un nomelnojoša, bieži vien nelikumīgā ceļā iegūta," stāsta Apha Baltic vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses