Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzņēmēja: Latvijas birokrātija kavē ārvalstu rezidentu iesaistīšanu pakalpojumu sniegšanā

Latvijas valsts iestādēm jāvienkāršo prasības attiecībā uz piederības rezidences valstij pierādīšanu, lai ļautu uzņēmumiem savlaicīgi norēķināties par ārvalstu darbinieku sniegtajiem pakalpojumiem, tādejādi atvieglojot uzņēmumu darbību un izskaužot algas aploksnēs, norāda tulkošanas uzņēmuma euroscript Baltic direktore Ilzes Puntuka.

Viņa norāda, ka pamatprincips maksājumiem citas valsts nodokļu rezidentiem, gadījumos, kad to paredz starptautiskie līgumi, ir atbrīvojums no aplikšanas ar  iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā. Lai gan šī ir vispārpieņemta pasaules prakse, to izpildi sarežģī Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta prasība nerezidentam iesniegt LR MK noteikumos Nr. 178 apstiprinātu rezidenta apliecības formu latviešu un angļu valodā.

"Tas nozīmē, ka Latvijas nerezidents aizpilda šo formu un ar parakstu apstiprina, ka viņš ir konkrētās valsts rezidents. Tad viņš iesniedz aizpildītu formu rezidences valsts ieņēmumu dienestā, kas apliecina, ka minētā persona ir šīs valsts rezidents. Tikai tad minēto formu iesniedz Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā apstiprinājuma saņemšanai. Diemžēl ne visu valstu ieņēmumu dienestu pārstāvji paraksta šo formu, jo neprot  latviešu vai angļu valodu, kā tas ir piemēram, Baltkrievijā un Ukrainā. Šī problēma kļūs aktuāla arī darījumos ar Krievijas nodokļu rezidentiem līdz ar attiecīgās konvencijas stāšanos spēkā. Savukārt Latvijas Valsts ieņēmumu dienests nepieņem citas valsts rezidenta apliecības formas," procesu skaidro I. Puntuka.

Viņa norāda, ka būtu jāņem vērā to Eiropas Savienības valstu prakse, kurās netiek pieprasīts nerezidenta valsts iestāžu apstiprinājums tam, ka nodarbinātā persona ir šīs valsts nodokļu maksātājs, turklāt Latvijas valsts iestādēm vajadzētu veicināt sadarbību ar citu valstu iestādēm, veidojot kopējas datubāzes un veicot kontroles pārbaudes.

I. Puntuka norāda, ka neveiksmīgā cīņa ar ēnu ekonomiku rosina pārskatīt valsts iestāžu spēju nodrošināt godīgu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Esošā kārtība uztur nemainīgu ēnu ekonomikas īpatsvaru, jo ir iespējami "ērtāki" samaksas veidi tulkotājiem, piemēram, autoratlīdzības par tulkojumiem, kuri nav autortiesību objekts, kā arī "algas aploksnēs".

"Šādā veidā norēķinoties ar tulkotājiem uzņēmumi atbalsta ēnu ekonomiku. Savukārt katra šāda dalībnieka subjektīvās intereses ierobežo mūsu visu tiesības uz kvalitatīvu izglītību, kultūru, medicīnas pakalpojumiem, pabalstiem un pensijām," uzskata euroscript Baltic pārstāve, norādot, ka uzņēmums ir gatavs sadarboties ar valsts iestādēm, lai nodrošinātu valodu pakalpojumu nozares atveseļošanos, tādējādi veicinot ēnu ekonomikas izskaušanu un atbalstot godīgu konkurenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses