Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Sola aizsardzību ceļotājiem, kas plāno braucienus internetā

Ceļotāji, kas paši internetā plāno savas brīvdienas, saņems tādu pašu aizsardzību kā tie, kas iegādājas ceļojumus no tradicionālajiem ceļojumu aģentiem, – šādu vienošanos panākuši Eiropas Parlaments (EP) un ES Padome. Provizoriski saskaņotais teksts vēl oficiāli jāapstiprina EP Iekšējā tirgus komitejā un ES Padomes Pastāvīgo pārstāvju komitejā. 

Vienošanās arī nostiprina ceļotāju tiesības, ļaujot tiem atcelt noslēgto līgumu, ja ceļojuma cena pieaug par vairāk nekā 8%, saņemt palīdzību, ja rodas sarežģījumi, un būt nodrošinātiem ar transportu uz mājām, ja tūrisma aģentūra bankrotē. Likumprojekts par kompleksiem ceļojumiem atjaunina pašreizējos ES noteikumus par kompleksām brīvdienām, kas datējami ar 1990. gadu. Kopš tā laika lēto lidojumu piedāvājums un interneta tirdzniecība būtiski mainījusi veidu, kā ceļotāji plāno un pērk ceļojumu piedāvājumus. 

Lai aizsargātu atpūtniekus problēmsituācijās, vienošanās arī paplašina "komplekso ceļojumu" definīciju, tajā iekļaujot lielāko daļu ceļojumu organizēšanas veidu, kas sastāv no dažādiem elementiem, piemēram, lidojumiem, izmitināšanas viesnīcā un automašīnu nomas, liecina EP Informācijas biroja Latvijā sniegtā informācija. 

Pašreizējie noteikumi par kompleksiem ceļojumiem ir spēkā no 1990. gada, kad internets nepastāvēja, aviolīnijas nebija liberalizētas un ceļojumu tirgus galvenokārt piedāvāja gatavas kompleksās brīvdienas un kompleksās ekskursijas, teikts ES Padomes mājaslapā pieejamajā informācijā par topošo direktīvu. 1990. gada direktīvā ir noteiktas desmit galvenās tiesības, kas sniedz aizsardzību patērētājiem, kuri rezervē gatavus brīvdienu piedāvājumus no brošūras. Piemēram, ceļotājs savu rezervāciju var nodot citai personai gadījumos, kad paši nevar doties ceļojumā, ceļojuma cenu nevar mainīt vēlāk kā 20 dienas pirms došanās ceļā u. tml.

Tomēr mūsdienu patērētāji aizvien vairāk ir ieinteresēti paši izvēlēties dažādus komplekso ceļojumu elementus, bieži no vairākiem saistītu ceļojumu pakalpojumu tirgotājiem, bet pašreizējie noteikumi tos neaptver vai arī aptver neskaidrā veidā. Tādējādi patērētājiem nav skaidrības par to, kāda aizsardzība viņiem pienākas, ja rodas problēmas, bet tirgotājiem nav skaidrības par saviem pienākumiem.




sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena