Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atpūties, sakopjot un izzinot dabu

Šo vasaru nebūt nevarētu saukt par labāko dzīvē – un ne jau slaveno slikto laikapstākļu dēļ. Dažkārt, neatkarīgi no mums pašiem, notiek lietas, ko nākas tik vien kā pārdzīvot. Pārlaist. Kā lietu – ja reiz runājam par laikapstākļiem. Un tomēr man ļoti paveicās noķert vasaras, brīvdienu un miera sajūtu.

Kādu rītu, pirms kura vakarā likās – nu viss, šito vairs nevar izturēt, es savā e-pasta kastītē atradu vēstuli no ekspedīcijas Mana jūra organizatoriem ar uzaicinājumu piedalīties pārgājienā posmā no Abragciema līdz Ainažiem. Man izdevās saplānot laiku tā, lai varētu pievienoties ekspedīcijai Vakarbuļļos. Piecas dienas mērojām ceļu pa jūras smiltīm vismaz reizi dienā, bet dažkārt pat trīs, veicot atkritumu monitoringu, pieredzot dažādus laikapstākļus, kaut pārsvarā tieši šajās dienās saulīte lutināja, brīžiem pat pārlieku.

Es Mana jūra ekspedīcijās esmu piedalījusies vairākkārt, izstaigājot teju visu Latvijas jūras piekrasti, bet katru reizi ir kas jauns un interesants, ko atklāt. Gan lielo piekrastes dabas mainību salīdzinoši mazās teritorijās, gan to, kā katru gadu citādāka vienās un tajās pašās vietās ir jūra. Diemžēl viens fakts gan ir nemainīgs, un tas ir atkritumu daudzums. Ir gan no jūras izskalotie, gan sauszemē dzīvojošo pamestie, atpūtnieku aizmirstie un ļaunprātīgi atstātie. Īpatsvars, protams, plastmasa – mūsdienu sērga iepakojumos un sadzīves priekšmetu izvēlē.

Lai vai kā, šī aptuveni 100 kilometru garā pastaiga bija vērtīgākais vasaras notikums un noteikti lietderīgākais – burtiski izvēdināja galvu, un cerams, ka guvums nebija tikai vienpusējs, jo atkritumu monitoringi, ko veica visi ekspedīcijas dalībnieki ik dienas, ir būtisks ieguldījums piekrastes vides aizsardzības jomā.

Daudziem īstā darba dzīve atsākas līdz ar septembri, kad bērni atgriežas skolā un gan faktiski, gan kalendārā iestājas rudens. Tāpēc steidziet izbaudīt atlikušās vasaras dienas, ejot pie dabas. Ne tikai kā patērētāji, kas bauda dabas veltes un skaistumu, bet mēģiniet dot arī kaut ko pretī. Vides organizācijas daudzviet rīko dabas sakopšanas talkas, kas apvienotas ar izziņas aktivitātēm, tiek rīkotas izglītojošas ekskursijas un darbnīcas. Es iesaku kādai pievienoties, jo, ko darīt, var atrast visos Latvijas novados, piemēram, ielūkojoties plašajā Dabas aizsardzības pārvaldes rīkoto pasākumu klāstā. Un arī tad, ja ejat vienkārši pastaigā pa mežu, pie jūras vai sēņojat un redzat kāda nevīžīgi nomestu iepakojumu vai citu drazu, neatstājiet dabā, bet aiznesiet to uz atkritumu tvertni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena