Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ekipējums rudenīgam pārgājienam

Savādajā siltajā rudenī tik pierasts, ka gaisa temperatūra turas vasarīga, un nemaz nav viegli saplānot, ko vilkt mugurā, dodoties ārā, it sevišķi, ja gaitas nākas uzsākt jau tā agrāk no rīta, bet zem klajas debess plānots pavadīt visu dienu. Rīti ir vēsi, bet pa dienu gaiss sakarst, turklāt sauli jebkurā brīdī var nomainīt lietus.

Svarīgākais ir ģērbties kārtās, lai kaut ko varētu novilkt vai papildus uzvilkt, ja atkal kļūs vēss. Jāraugās, lai apģērbs būtu viegls un funkcionāls. Jā, ir vērts iegādāties īpašo sportam un tūrismam domāto apģērbu un veļu. Piemēram, kokvilnas krekliņš sasvīstot ilgi saglabājas mitrs un ar tādu staigāt ir nepatīkama sajūta, savukārt speciālās membrānas, no kurām ražo sporta un tūrisma apģērbu, mitrumu izvada un audums ir sauss. 

Tātad pirmā kārta – veļa, tad krekliņš ar garām piedurknēm no termo auduma un flīsa jaka. Vilna ir jauka un sildoša, bet aktīvai iešanai mēreni vēsā rudenī būs tikpat nepiemērota kā kokvilna. 

Arī bikses vislabāk izvēlēties taisna piegriezuma vai piegulošas, kurās ir ērti kustēties, no izturīga, mitrumu atgrūdoša vai necaurlaidīga auduma un ideāli, ja ar kabatām.  

Rudens pārgājienā neiztikt bez lietusmēteļa vai ūdeni necaurlaidīgas jakas. Es ņemtu abus – īsāku jaku, kas netraucē iet, un ļoti sliktiem laikapstākļiem vieglu, kompakti salokāmu, ērti somā ieliekamu pagaru lietusmēteli, kuru uzmest pārējam apģērbam pa virsu, kad sāk stipri līt. Pārgājienu jakas galvenais uzdevums ir aizsargāt pret ūdeni un vēju. Izvēloties jaku, jānoskaidro tās mitrumizturības parametri, tos mēdz apzīmēt līdzīgi kā teltīm. Mitrumizturība tiek norādīta milimetros, respektīvi, cik daudz mitruma audums spēj noturēt vienu minūti. Vienkārša ūdensnecaurlaidīga jaka pasargās tikai no viegla smidzinoša lietus. Nedaudz labāk darbosies ūdeni atgrūdoša jeb hidrofoba jaka, kas rada zināmu šķērsli ūdens pilienu iekļūšanai, veidojot aizsargkārtu uz auduma virsmas. Lietainu laiku pavisam mierīgi varēsi izbaudīt ūdensizturīgā jakā – tā pasargā pat no stipra lietus, bet tajā pašā laikā ir elpojoša. Lai šāds apģērbs ilgāk kalpotu, tas pareizi jāmazgā, sekojot informācijai, kuru norādījis ražotājs. Iespējams iegādāties arī speciālus līdzekļus, ar kuriem apstrādāt virsdrēbju audumu, tā palielinot tā noturību pret mitrumu.

Rudenī noteikti kājās iesaku vilkt pārgājieniem īpaši piemērotus apavus, kas ir stabili, mitrumizturīgi un ar neslīdošu zoli, jo slīd ne tikai ziemā uz ledus, bet arī dubļos un uzkāpjot uz slapjām, trūdošām koku lapām. Ne mazāk svarīgas ir kvalitatīvas pārgājienu zeķes – tām atšķirībā no parastajām zeķēm ir pastiprināta purngala un papēža zona. 

Viegla, ietilpīga soma ir neaizstājama, arī par tās mitrumizturību jāpadomā, un plastmasas maisiņš telefonam arī noderēs.

Tā jau satumst arvien agrāk, neaizmirstiet par lukturīti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena