Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Idejas saturīgiem kino vakariem

Ne tikai laikapstākļi liecina, ka rudens jau ir klāt, kaut oficiāli rudens iestāsies septembra beigās – 22. septembrī sāksies astronomiskais rudens. Meteoroloģiskais jeb termālais rudens daļā Latvijas gan jau ir klāt, tas iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā vietām notika jau augusta nogalē.

Savukārt astronomiskais rudens Zemes ziemeļu puslodē iestājas brīdī, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. To sauc par rudens ekvinokciju, bet Zemes dienvidu puslodē tad iestājas pavasaris. Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, taču septembra otrajā pusē dienas garums sarūk visstraujāk – katru nākamo dienu saule spīd par aptuveni četrām minūtēm mazāk. 

Agrāk satumsīs, un, kaut arī doties pie dabas vajag un var jebkurā gadalaikā, vairāk tomēr gribas ieritināties siltumā un omulībā savā mājoklī, palasīt grāmatu, paskatīties kādu filmu. Apvienojot palīkamo ar lietderīgo, beziepakojuma veikala Zeroveikals komanda ir apkopojusi idejas dokumentālajām filmām par vides tematiku, ilgtspējību, tajā skaitā klimata un patēriņa jautājumiem.

Our Planet – ko varam darīt mēs, pasaules iedzīvotāji, lai pasargātu apdraudētās ekosistēmas?

Brave Blue World – izglītojoša filma par pasaules ūdens krīzi un to, kāds risks sagaida ikvienu no mums 2040. gadā. 

A Life on Our Planet – dabaszinātnieks Deivids Atenboro (95) filmā iepazīstina ar detalizētu ieskatu klimata pārmaiņu un dzīvo radību apdraudējuma atspoguļojumā, kas liek aizdomāties.

My Octopus Teacher – aizkustinošs un elpu aizraujošs stāsts par vīrieti, kurš pēc zemūdens pasaules un astoņkāja iepazīšanas atklāj cilvēka patieso saikni ar dzīvo radību, vienlaikus mainot attieksmi arī pret līdzcilvēkiem.

Chasing Coral – šajā godalgotajā dokumentālajā filmā par klimata pārmaiņām zinātnieku, fotogrāfu un ūdenslīdēju grupa nolēma atspoguļot fenomenu, kas neparedzēti strauji iznīcina koraļļu rifus.

There’s Something in the Water – stāsts liks aizdomāties par to, kāda veida valdība mums ir nepieciešama veselīgākai un ilgtspējīgākai nākotnei.

When Two Worlds Collide – viena no būtiskākajām dokumentālajām filmām par vides jautājumiem tiem, kas nevēlas pievērt acis uz netaisnību šajā jomā.

Mission Blue – jūras bioloģe un vides speciāliste Dr. Silvija Ērla filmā pauž viedokli: "Nav okeāna, nav dzīvības. Nav okeāna, nav mūsu."

A Plastic Ocean – filmā atspoguļots, kā austrāliešu žurnālists un pasaules rekordu ūdenslīdējs nolemj doties uz 20 vietām visā pasaulē, lai izpētītu okeānu plastmasas piesārņojuma apmēru.

Waterschool – šī filma ne tikai atspoguļo globālu ūdens krīzi, bet arī pierāda, ka gan pasniedzēji, gan skolēni var iesaistīties izglītojošās organizācijās un spert soli tuvāk ilgtspējībai.

Vērts šīs filmas skatīties kopā ar bērniem (ja tie sasnieguši attiecīgu vecumu, lai izprastu filmas saturu) un pēc tam kopīgi pārrunāt, ko mēs katrs varam darīt vides un klimata jomā jau tagad! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena