Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Putnu būrītim jābūt drošam

Rūpējoties pavasarī par mājvietu putniem savā dārzā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina pārliecināties, vai paša izgatavotais vai veikalā izvēlētais putnu būris būs piemērots putnam, nevis apdraudēs to.

"Izliekot būrīšus mežos, parkos, dārzos un lauku sētās, kur trūkst ligzdošanai piemērotu vietu – koku dobumu, mēs nodrošinām dobumperētājus putnus ar papildu ligzdvietām. Pilsētās un citās apdzīvotās vietās būrīšu izlikšana cilvēkiem dod iespēju piesaistīt putnus savām mājām un iepazīt tos tuvāk, taču mēdz gadīties, ka labs nodoms, uzstādot nepiemērotu putnu būri, var putnam nevis palīdzēt, bet gan apdraudēt tā un viņa pēcteču dzīvību," skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Agnis Bušs.  

Nedrīkst būt gluda, noēvelēta būra priekšējās sieniņas iekšpuse. Ja būra sieniņa ir pārāk slidena, jaunie putni var nesasniegt skreju, netikt ārā no būra un aiziet tur iekšā bojā. 

Sēžampuļķītis pie skrejas ir lieks. Ja būrim ir šāds "puļķītis", tas apdraud putnu mazuļus, jo ļauj lielākiem putniem piekļūt būra iemītniekiem. Būrīša iemītniekam iekļūšanai būrī šāds puļķītis nav vajadzīgs. 
Būra dēļiem jābūt vismaz divu centimetru biezumā. Tas nodrošinās piemērotu mikroklimatu putniem – pasargās no nosalšanas agros pavasara rītos un no pārkaršanas saulē. 

Grīda jāpienaglo starp sieniņām. Tas pasargās būri no piesūkšanās ar lietus ūdeni un ātras satrunēšanas, kas var apdraudēt ligzdu arī putnu ligzdošanas laikā, jo grīda var izkrist no būra pat ligzdošanas laikā. 

Mazākiem būrīšiem drošībai vēlams šaurs "gaitenis" pirms skrejas. Pasargājot putnus no plēsējiem, mazajiem jeb zīlīšu būrīšiem ieteicams izveidot pirms skrejas šauru, vismaz sešus centimetrus garu "gaiteni", ko veido jumtiņa pārlaidums kopā ar zem skrejas pienaglotu vajadzīgā garuma dēlīti. 

Putnu būri var izvietot, piemēram, pie šķūnīša sienas, pārliecinoties, ka tuvu līdzās nav ērta piekļuves vieta plēsējam, pa kuru tas var uzrāpties līdz būrim. Ja iecerēts putnu būri izvietot stabā pie mājas, koku zem būrīša ieteicams noklāt ar slidenu materiālu, piemēram, ar plēvi vai metālu. Tas pasargās putnu būra iemītniekus no plēsēju, tostarp kaķu vai caunu, nepieteiktajām vizītēm.

Padomi un tehniskie rasējumi, kā pagatavot putnam drošu putnu būri, pieejami LOB interneta vietnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena