Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Septembra nogalē aicina vērot gājputnus

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina 30. septembrī un 1. oktobrī ikvienu doties vērot gājputnu rudens migrāciju, vienlaikus piedaloties Eiropas putnu vērošanas dienās jeb EuroBirdwatch 2023.

"Eiropas putnu vērošanas dienās novērotos putnus uzskaita gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, lai ne vien apzinātu kopējo putnu skaitu, bet arī izceltu katrā valstī retākos vai neparastākos putnu sugu novērojumus," skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības sabiedrības izglītības un iesaistes virziena vadītājs Agnis Bušs. Latvija starptautiskajā gājputnu rudens migrācijas vērošanas pasākumā piedalās jau četrpadsmito reizi.

Ikviens ir aicināts individuāli, ar draugiem vai ģimeni ne tikai vērot gājputnu rudens migrāciju, bet arī ziņot līdz svētdienas, 1. oktobra, plkst. 16.00 par saviem putnu novērojumiem dabas novērojumu portālā Dabasdati. lv, tā iesaistoties sabiedriskajā zinātnē un palīdzot pētniekiem iegūt aptverošākus datus tālākiem pētījumiem ornitoloģijā.

Tiem, kas vēlas doties vērot putnus kopā ar domubiedriem, ieteicams ielūkoties vietnē Putnudienas.lv, kur sadaļā Pasākumu kalendārs ir redzamas iecerētās aktivitātes dažādos Latvijas novados, tai skaitā Pierīgā. Kalendārs tiek papildināts ar aktivitātēm līdz pat Eiropas putnu vērošanas dienu norisei 30. septembrī un 1. oktobrī. Interesenti ir aicināti laikus pieteikties pasākumiem, jo daļai no tiem ir būtiska iepriekšpieteikšanās ierobežoto vietu skaita dēļ.

Piemēram, Papes Ornitoloģisko pētījumu centrā interesentiem būs iespēja iepazīties ar putnu pētīšanas metodēm, tiks parādītas putnu un sikspārņu ķeršanas ierīces – murds un tīkli –, kā arī labvēlīgos laika apstākļos tiks demonstrēta noķerto putnu gredzenošana. 

Līgatnes Dabas parkā noritēs putnu barotavu darbnīca un iepazīšanās tuvāk ar Līgatnes dabas taku pūcēm.

Savukārt pie jūras un Kolkas ciema teritorijā notiks putnu vērošana un neliels, aptuveni trīs kilometrus garš pārgājiens. Tikšanās 10.00 pie Kolkas baznīcas. Kā zināms, Slīteres Nacionālajā parkā atrodas Kolkas rags, kas ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā. Migrācijas laikā pavasarī un rudenī teritoriju šķērso miljoniem putnu, kuri migrē uz ligzdošanas vietām ziemeļos un rudenī ceļo atpakaļ uz dienvidiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena