Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vasaras nometņu klāstā arī dabas izziņa, vides aktivitātes.

Skraidīt savā vaļā laukos, peldēties, laivot un nakšņot teltīs – vasara ir īstais laiks, kad bērniem to visu baudīt, taču ne vienmēr mūsdienu aizņemtajiem vecākiem ir laiks atvasēm to nodrošināt. Tad lieti noder dažādu iestāžu dabas izziņas un atpūtas programmas.

 

Iepazīt procesus vidē
Rīgas Dabaszinību skola šī gada vasarā piedāvā vairākas nometnes skolēniem, kam interesē apkārtējā vidē notiekošie procesi. Vides izpētes nometnes Raibā puķe mērķis ir rosināt 7–11 gadu vecu skolēnu interesi par vides procesiem, pilnveidot zināšanas par apkārtējā vidē notiekošo, kā arī audzināt saudzējošu un atbildīgu attieksmi pret vidi. Savukārt jauno vides pētnieku nometne pulcinās dalībniekus vecumā no 11 līdz 15 gadiem, nodrošinot viņiem iespēju attīstīt savas pētnieciskās prasmes, pētot un apzinot apkārtnes un dabas vides problēmas un likumsakarības, veicot mērījumus, eksperimentus un novērojumus dabā. Nometnē katrai dienai ir tematika, kas iezīmē galvenās dienas aktivitātes atbilstoši kādai dabas zinātņu nozarei, lai saprastu dažādo dabas zinātņu pētījumu jēgu, rezultātu, cilvēka lomu un saistību ar vidi un ietekmi uz to. Plašākā informācija: www.rds.lv.

 

Veicināt zaļo domāšanu
Šogad jau desmito gadu pēc kārtas notiks arī nometne Spēkaruksis. Nometnes vadītāja Inga Gobzeme deviņu gadu laikā organizējusi vairāk nekā 30 nometņu un norāda, ka Spēkaruksis ir piedzīvojumu nometne, kurā aktivitātes vērstas uz savstarpēju sadarbību un nometņotāju kreativitātes attīstīšanu. Spēkarukša nometnes paredzētas gan 6–10 gadu veciem bērniem, gan 10–16 gadu veciem bērniem un jauniešiem. Inga Gobzeme kā vienu no dalībnieku lielākajiem ieguvumiem, piedaloties nometnē, sauc tieši tuvināšanos dabai un zaļās domāšanas izpratnes veicināšanu. Plašāka informācija: www.spekaruksis.lv.

 

Fizika no cita skatpunkta
Lieliska alternatīva nometnēm ar nakšņošanu ir dienas nometnes, ko piedāvā dažādas interešu izglītības iestādes un biedrības. Tā, piemēram, Jauno zinātnieku akadēmija ir dienas vasaras nometne piecu darba dienu garumā (no plkst. 9.00 līdz 18.00) bērniem un jauniešiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem. Nometnes mērķis ir iepazīt un piedzīvot fiziku un ķīmiju pavisam citādi, nekā ierasts skolas solā. Jūnijā nometnes dalībniekus gaida tēma Tehnoloģijas ap mums, bet augustā – Neparastā ķīmija. Nometnes programmā ir iekļautas gan aizraujošas praktiskas nodarbības telpās un ārā, gan ekskursijas uz dažādiem uzņēmumiem, gan saliedēšanas spēles. Visas aktivitātes notiks jaunākajā un modernākajā zinātniskajā ēkā – Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā Torņkalnā Rīgā. 

 

Neieraugāmā dažādība
Vairākas dienas nometnes šajā vasarā piedāvās arī zinātkāres centri ZINOO. Nometnes notiks Rīgā, Cēsīs, Liepājā un Daugavpilī, pulcējot visdažādāko vecumu bērnus. Dienas nometne Dabas faili, kas notiks Rīgā, aicinās otrās līdz sestās klases skolēnus atklāt ikdienā neieraugāmo dzīvnieku un augu dažādību Rīgā un tās apkārtnē. Kopā ar zinošiem biologiem dalībnieki dosies dabā un lūkosies, kas mīt ūdenī, zem zemes un gaisā. Savukārt dienas nometne Organisms šķērsgriezumā aicina piektās līdz astotās klases skolēnus praktiskā veidā iepazīt dzīvnieku uzbūvi un izprast, kā darbojas cilvēku un dzīvnieku asinsrite un citas orgānu sistēmas. Nometnes ietvaros būs iespēja praktiski preparēt un izpētīt dažādu orgānu uzbūvi. Vairāk par visām zinātkāres centru ZINOO rīkotajām nometnēm iespējams uzzināt: www.zinoo.lv.

 

Četru ekosistēmu darbība
Jūnija vidū Siguldas novadā notiks dienas vides izglītības nometne Lielā Pūķa ceļojums, kurā var piedalīties bērni vecumā no septiņiem līdz 11 gadiem. Piecu dienu garumā dalībnieki izzinās Baltijas jūras krastu, Gaujas Nacionālo parku, laukus un mežus, tādējādi iegūstot zināšanas par četru ekosistēmu darbību un cilvēka rīcības ietekmi uz dabas procesiem.

 

Reindžeri veicina izpratni
Dabas aizsardzības pārvalde koordinē un organizē dabas izglītības un jauniešu iesaistes programmu Jaunie reindžeri, kas darbojas visu gadu, bet virkne aktivitāšu ieplānota arī šovasar. Jaunie reindžeri ir starptautiska jauniešu kustība visā Eiropā, kuras mērķis ir veicināt jauniešu izpratni par dabas aizsardzību un kultūrvēsturisko objektu saudzēšanu. Latvijā patlaban darbojas četras jauno reindžeru grupas – Ķemeru Nacionālajā parkā, Papes dabas parkā, Ziemeļvidzemes biofēras rezervātā, kā arī Gaujas Nacionālajā parkā.

"Ķemeru Nacionālā parka jaunie reindžeri darbojas kopš 2015. gada. Tie ir 12–16 gadu veci bērni un jaunieši, kuri praktiskās aktivitātēs izzina īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, it īpaši Ķemeru Nacionālo parku, un mācās par dabas aizsardzību. Jaunieši dodas dabas izpētes ekspedīcijās, teritorijas sakopšanas talkās, kā arī palīdz dabas aizsardzības inspektoru darbā. Arī vasarā jauniešus sagaida kopīgas ekspedīcijas dabā un darbošanās dabas vērtību saglabāšanas talkās, taču jāņem vērā, ka kustības aktivitātes norit visu gadu – vairāku dienu aktivitātes skolēnu brīvlaikos, vienas dienas aktivitātes – brīvdienās," stāsta DAP pārstāve Maija Rēna. 

 

Vieta dabas mīļiem
Dažādas nometnes skolēniem vasarā notiek arī a/s Latvijas valsts meži (LVM) dabas parkā Tērvete, kas, kā norāda parka pārstāve Ruta Vazdiķe, aug un mainās no gada uz gadu, rosinot gan skolēnus, gan pavisam mazus dabas draugus pavadīt brīvo laiku kopā ar pievienoto vērtību – mācoties un atpūšoties dabā. "Nelielā meža pļaviņā LVM dabas parkā Tērvetē aprūpētas un sabužinātas pacietīgi savus iemītniekus gaida Zaļās nometnes mājiņas. Nav nemaz tik viegli atrast bērnu un jauniešu vasaras nometnei piemērotu vietu – ar labiekārtotām mājiņām, higiēnas telpām un bērniem piemērotu atpūtas vietu. LVM dabas parka Tērvetē Zaļās nometnes telpās var izmitināt līdz 30 personām, arī nometnes pedagogiem ir pieejamas atsevišķas telpas," stāsta parka pārstāve. Īpaša esot arī kopīgās pulcēšanās vieta – vigvams un ugunskura vieta. Nometņu rīkotājiem ir iespēja sadarboties ar Tērvetes gaisa takām, Tērvetes tauriņiem, Tērvetes koka pils saimniekiem un citiem interesantiem objektiem tuvējā apkārtnē. Dabas parkā izveidotas arī īpašas mācību takas, kuras iespējams izmantot, kā arī, piesakot grupu, ir pieejamas vides izglītības nodarbības pie dabas parka Tērvete vides speciālistiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena