Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Vērtīgie un garšīgie asniņi

Kaut februāris oficiāli vēl skaitās īsts ziemas mēnesis un bieži vien tieši šajā laikā ārā plosās visbargākie sali, ar nepacietību sākam lūkoties pēc pavasara. Plaukstoši dēsti, krāšņu tulpju un narcišu pušķi veikalos priecē jau labu laiku. Gribas pavasari ieviest arī savā ēdienkartē? Tad jādiedzē graudi! To pilnīgi mierīgi var sākt darīt jau februārī, jo dīgstiem dienas gaisma nav tik ļoti vajadzīga kā lielākiem augiem. Galvenais ir siltums un mitrums, ko nodrošināt var pavisam vienkārši.

Gan grauds, gan asns

Ir iespējams izdiedzēt graudus, kam ēdams ir gan asniņš, gan pats graudiņš, gan arī sēklas, no kurām uzturā lietojam tikai pašus dīgstus, kad tie sasnieguši noteiktu garumu. Kaut arī mazi, tie satur ļoti daudz vērtīgu vielu, kas ir ārkārtīgi noderīgas tumšās un aukstās sezonas nomocītajam organismam, kā arī imunitātes stiprināšanai gripas laikā. Lai palīdzētu organismam labi funkcionēt, 80% uztura vajadzētu sastāvēt no sārmainu vidi veidojošiem produktiem un tikai 20% no skābu vidi veidojošiem produktiem.†Visi dārzeņi, diedzētie graudaugi, augļi, sēklas, zirņi, pupas veicina sārmainu vidi, ko diemžēl cilvēki lieto tikai ap 20% dienā. Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti. Diedzēto graudu asniņos sakoncentrētas visas vērtīgās vielas, kas augam vajadzīgas, lai stieptos garumā un ziedētu, tādēļ, lai uzņemtu tās, pietiek vien ar neliela daudzuma diedzējumu apēšanu. Dīgsti satur vitamīnus, minerālvielas, arī olbaltumvielas, antioksidantus, aminoskābes, tos var uzgrauzt vienus pašus kā našķi, uzbērt sviestmaizei, pievienot sautējumam, zupai, salātiem, kādam kokteilim. 

Labāk bioloģiski audzētos

Kur ņemt, ko diedzēt? Jādodas uz veikalu! Dažādas sēklas un graudiņi pieejami lielveikalos, arī Depo un tamlīdzīgos, tos var iegādāties interneta veikalos, bet vislabāk doties uz ekobodītēm un izvēlēties sēklas, kas ir ekosertificētas, tās būs visdrošākās un vērtīgākās. Meklējiet uz iepakojuma zaļo lapiņu, to pašu, ar ko tiek marķēta bioloģiski audzēta pārtika. 

Ko diedzēt? Visu, kas dīgst. Eksperimentējiet un izmēģiniet, kas vislabāk izdodas un visvairāk garšo. Diedzējiet parasto un sarkano redīsu sēklas, lucernas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, sarkano biešu, sinepju, sarkano un zaļo kāpostu sēklas, kviešu, miežu, rudzu, griķu un auzu graudus, Ķīnas pupiņas, lielos pelēkos zirņus, lēcas.

Mitrums, siltums, pacietība

Ja diedzējat graudus, pie ražas tiksiet jau piecu, septiņu dienu laikā. Jums vajag stikla burku un marli. Noskalojiet graudus un ieberiet burkā, pārlejot ar ūdeni tā, lai tas graudus pārklāj aptuveni divus centimetrus. Burku pārsieniet ar marli un novietojiet tumšā un siltā vietā, bet ne tiešā radiatoru tuvumā. Arī saules stari, kas spīdēs virsū graudiem, tiem nepatiks. Divas reizes dienā nomainiet graudiņiem ūdeni, noskalojiet tos. Kad asniņi jau izspraukušies, graudus vajadzētu apēst piecu dienu laikā vai kamēr vēl nav izspraukušās saknītes, jo tik ilgi tie ir maksimāli vērtīgi. Lai tos uzglabātu, burku ar visu marli ievietojiet ledusskapī. Turpiniet graudus skalot, citādi tie sasmaks, sāks pelēt. Diedzēt varat arī, izberot graudus uz samitrināta papīra dvieļa, kas ieklāts šķīvī, un skalojot, laistot. Šādi varat rīkoties, lai izmēģinātu jaunas garšas, par kurām neesat droši, vai ies pie sirds.

Otrs diedzēšanas variants – dīgstu ēšanai. Te pie ražas iespējams tikt aptuveni pusotras, divu nedēļu laikā, jo asniem jāpaaugas vairāku centimetru garumā.

Lai diedzētu, nepieciešams lēzens trauks, kaut vai šķīvis, paplāte un tamlīdzīgi. Plānā kārtā jāuzber augsne. Pērciet ēdamajiem dārzeņiem paredzēto un, ja iespējams, bez minerālmēsliem, piemēram, melnzemes maisījumu ar biohumusu vai kūdru. Uz augsnes diezgan blīvi izberiet sēklas, ko vēlaties izdiedzēt, aplaistiet. Tās nevajag vēlreiz apbērt ar augsni, pretējā gadījumā asni, kas izsprauksies cauri zemei, būs netīri. Uzmaniet mitruma līmeni – sēklas nedrīkst iekaltēt, bet tām nav arī jāpeld kā purvā, citādi var sākt pelēt. Novietojiet trauku siltā, gaišā vietā, piemēram, uz palodzes. Apbērt ar zemi var tikai zirņus – tiem gan pārkaisiet plānu kārtu. Zirņus vajag pirms diedzēšanas arī izmērcēt ūdenī, atstājot uz nakti. Trauku ar dīgstiem varat arī pārklāt ar samitrinātu salveti, ievietot caurspīdīgā plastmasas maisiņā vai pārtikas plēvē, kurā sadurstīti caurumiņi, – tā iegūsiet improvizētu siltumnīcu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena