Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ziemas pārgājienu plusi

Rudens, ziema un agrs pavasaris ir mani iecienītākie pārgājienu gadalaiki. Pavasarī brīvdienas paiet, rosoties dārzā, bet vasarās garus maršrutus negribas mērot, jo karstumā iet ir grūtāk un katrs līdzi paņemtais somas kilograms aug un spiež proporcionāli noietajiem kilometriem, kož odi un dažādi citi nepatīkami kukaiņi, ir riski apdegt saulē. Protams, šad tad kādu ainaviski skaistu vietu izstaigāju arī vasarā, bet vēsajā sezonā tomēr biežāk. Galvenais ir sagatavoties!

Katram zināms, ka brīvdienu pavadīšana svaigā gaisā vairo dzīvesprieku, trenē izturību, nostiprina kaulus un muskuļus. Tā nāk par labu sirds veselībai, uzlabo asinsriti, vielmaiņu un attīra ādas poras. Uzlabojas arī imunitāte, un pieaug spēja pretoties vīrusiem un citām saslimšanām.

Šādā veidā var uzlabot arī atmiņu, jo asinsrite un vairāk neironu savienojumu stimulē tās darbību! Turklāt pastaiga vai pikniks dabā nomierina satrauktas domas, novēršot tās no darba dienu laikā piedzīvotā stresa, uzlabo koncentrēšanās spējas un labvēlīgi ietekmē spēju pamanīt, ievērot un atcerēties.

Latvijā netrūkst ne tuvu, ne tālu pastaigu un piknika galamērķu gan pilsētu parkos un apkaimēs, pie jūras, mežā vai dabas takās. Kur doties? Idejas var meklēt gan sociālajos tīklos, gan novadu un pilsētu mājaslapās tūrisma informācijas sadaļās. 

Starp citu, ja patīk pastaigas mežā, būs interesanti uzzināt, ka, piemēram, Japānā pastaigas mežā izmanto kā profilaktisku ārstniecības un terapijas metodi, kas iekļauta Japānas veselības aprūpes programmā. To sauc par shinrin-yoku terapiju, kas tulkojumā nozīmē meža peldes. Ir pierādīts, ka meža peldes palīdz pazemināt stresa hormonu līmeni, normalizēt asinsspiedienu, uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī stiprināt imūnsistēmu. Meža peldei jābūt vairākas stundas ilgai, lēnai, bezmērķīgai pastaigai pa mežu, kuras laikā elektroniskās ierīces ir jāatstāj mājās, lai pilnībā nodotos dabas baudīšanai. Tieši tāpat šādas svaiga gaisa peldes var veikt arī pie jūras, upes, ezera vai jebkur citur. Turklāt pierādīts, ka arī 20 minūtes ilga pastaiga atstāj pozitīvu iespaidu uz veselību un pašsajūtu.

Visiem zināms teiciens, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Mūsdienās izvēlēties piemērotāko apģērbu palīdz ikvienā viedtālrunī pieejamā laika prognoze, kas palīdz noteikt gaidāmos laikapstākļus konkrētajā vietā teju pa stundām. Plānojot pārgājienu vai pastaigu, svarīgākais, kam pievērst uzmanību, ir ērti un, vēlams, arī ūdensizturīgi apavi. Tāpat neatkarīgi no laikapstākļiem būtu labi ņemt līdzi ūdens necaurlaidīgu vējjaku un rezervei arī sausu zeķu pāri. Pat aukstā laikā labāk izvēlēties vairākas plānas drēbju kārtas, lai atkarībā no tā, cik enerģiski notiek kustība, cik stipri pūš vējš vai spīd saule, kārtas varētu novilkt vai uzvilkt.

Visbeidzot, dodoties gan garākā pārgājienā, gan nelielā pastaigā ar pikniku, somā līdzi jābūt nelielai aptieciņai, kurā atrodami plāksteri, dezinfekcijas līdzeklis, elastīgā saite, pretsāpju, pretalerģijas un pretcaurejas līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena