Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dabas aizsardzības sardzē

Viens no Dabas muzeja darbības pamatuzdevumiem ir vides aizsardzības jautājumi - ar daudzveidīgām aktivitātēm mēģināt cilvēku interesi piesaistīt dabai, stāstīt par dabas daudzveidību un nepieciešamību to aizsargāt, izklāsta Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule.

Saruna ar skolēniem 

"Runājam par Latvijas dabu pasaules kontekstā. Muzejā ir ekspozīcijas, kas veltītas tieši pasaules dabas daudzveidības jautājumiem. Ar savu darbu vēlamies mainīt un ietekmēt vides apziņu sabiedrībā," saka Ruskule.

Muzejā ir pamatekspozīcijas, kuras atspoguļo ģeoloģiju, paleontoloģiju, zemes vēsturisko attīstību, botāniku, zooloģiju ar apakšnozarēm, piemēram, entomoloģiju, jūras tēmas, kā arī antropoloģiju. Atsevišķa ekspozīcija veltīta vides aizsardzības jautājumiem. Ik pa laikam parādās izstādes un citas aktivitātes, kas veltītas tobrīd sabiedrībā un vidē nozīmīgai tēmai. Muzejs veic izglītojošo darbu, sadarbojoties ar skolām un piedāvājot tematiskas ekskursijas, kā arī nodarbības muzejā, kas saskan ar skolu programmās aplūkotajām tēmām. Aktīvi notiek komunikācija ar sabiedrību, it sevišķi - uzrunājot pamatauditoriju, kas ir ģimenes ar bērniem.

Dabas muzeja Komunikācijas nodaļas vadītāja Diāna Meiere stāsta, ka ik pa laikam tiek īstenots kāds jauns projekts, kas iesakņojas kā tradīcija, piemēram, Vides mēnesis. "Ar diskusiju, ekspozīciju un citu pasākumu palīdzību stāstām plašai auditorijai - no bērnudārza vecuma mazuļiem līdz sirmgalvjiem - par kādu aktuālu vides tēmu. Pērn tā bija Baltijas jūras aizsardzība, šogad stāstīsim par pārtiku. Sekojam vēsmām sabiedrībā," skaidro Meiere.

"Šobrīd cilvēki attālinājušies no dabas. Ģimenes patlaban tik daudz kā pirms gadiem divdesmit trīsdesmit nebrauc uz mežu un neatpūšas pie upes, un bērniem daba ir sveša. Mēs gribam uzrunāt šo sabiedrības daļu, parādot, cik daba interesanta un cik daudz pozitīvu emociju iespējams gūt, to izzinot, tādēļ mūsu sauklis ir Iepazīt, lai iemīlētu!", uzsver Ruskule.

Skolēniem tematiskās ekspozīcijas un nodarbības ģimenēm brīvdienās kļuvušas populāras un tiek plaši apmeklētas. Muzeja speciālisti cenšas tās pielāgot dažādām auditorijām un interešu grupām, piedāvājot daudzveidīgas aktivitātes. "Bērniem darot un līdzdarbojoties informāciju ir vieglāk apgūt, tāpēc ne tikai stāstām, bet ar spēlēm un interaktivitāti ļaujam darboties pašiem. Rūpējamies arī par tiem bērniem, kas kaut kādu iemeslu dēļ nevar muzeju apmeklēt Rīgā, un braucam viesnodarbībās uz skolām, tām esam sagatavojuši 20 tēmas," atklāj Meiere.

Muzejā ir arī izveidota aktivitāšu telpa ģimenēm ar bērnudārza vecuma un sākumskolas mazuļiem, kur rotaļīgā veidā iespējams iepazīties ar pamatnorisēm dabā un pat sarīkot dzimšanas dienas ballīti par kādu dabas tēmu. Tiek rīkotas tematiskas Ģimeņu dienas. Savukārt skolēnu brīvlaikos muzejs piedāvā aktivitāšu trasītes - sacensības muzeja telpās, izpētot ekspozīcijas, atbildot uz jautājumiem un iepazīstot, ko muzejs ikdienā dara. Jautājumu atbilžu konkurss skolēniem Cielavas gudrības arī esot lielā cieņā.

Gulbji, tauriņi un sēnes 

Darbs ar muzeja krājumu saistīts ar pētniecību. Pētniecība ir pamats arī izglītībai. Jebkurai ekspozīcijai un izstāžu koncepcijai pamatos ir pētniecības darbs.

"Muzeja Entomoloģijas nodaļā norit nopietns darbs tauriņu izpētē, mūsu zinātniece brauc konsultēt kolēģus pat Ķīnas universitātē. Ornitologs zinātņu doktors Dmitrijs Boiko jau vairāku gadu garumā pēta ziemeļu gulbjus, un Latvijas devums šīs sugas izpētē ir starptautiski nozīmīgs, iegūti vērtīgi fakti, izveidota datubāze. Uzslavēt varētu katru mūsu kolektīva darbinieku," priecājas muzeja direktore.

Dabas muzejā ir liela sēņu kolekcija. Rudenī, sākoties sēņošanas laikam, cilvēki dodas uz muzeju konsultēties ar speciālistiem, nes sēņu paraugus un pat attēlus sūta e-pastos. Sēņu izstāde muzejā notiek jau vairāk nekā 30 gadu. Savukārt muzeja mikologi organizē nometnes un starptautiskus simpozijus.

Ceļojošās izstādes 

Dabas muzejs savu ieguldījumu sniedz arī vides aizsardzībā un dabas daudzveidības saglabāšanā, sadarbojoties ar dažādām organizācijām gan Latvijā, gan pasaulē. "Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi muzeja eksperti palīdz noteikt aizsargājamo augu un dzīvniekus sugas, lai noskaidrotu, vai Vašingtonas konvencija aizsargā tās vai ne," stāsta Ruskule.

Muzeja krājumus izmanto arī Latvijas augstskolu pētnieki. Dabas muzejs izveidojis arī septiņas ceļojošās izstādes, ar kurām viesojas citos muzejos Latvijas novados. Dažādos zinātniskos un izglītojošos projektos muzejs sadarbojas ar dabas pētniecības un aizsardzības organizācijām, to vidū mežsaimniecības institūtu Silava, Dabas fondu, Rīgas Zooloģisko dārzu un citām. Savukārt aktīvajā dārzkopības sezonā notiek pasākumi un tematiskas izstādes sadarbībā ar dārzkopju biedrībām.

Aizsargājamās teritorijas 

"Svarīgi izveidot muzeja vidi tā, lai tā ir saistoša, estētiska, viegli uztverama apmeklētājam. Vienā no ekspozīcijām ir interaktīva karte ar podziņām, kuras ieslēdzot var apskatīt dažādas aizsargājamas teritorijas Latvijā," stāsta Meiere. Drīz zooloģijas ekspozīcijā būs iespējams vērot, kā klājas jūras ērglim, kura dzīvesvietai seko videokamera.

Apmeklētāji atzinīgi novērtē putnu izbāžņu ekspozīciju, kura veidota, rādot putnus pēc to sugām un kārtām un pārstāv teju visu Latvijas putnu faunu, dodot iespēju tos aplūkot tuvplānā un dabiskajā lielumā. Ir svarīgi sajust reālo dabas klātbūtni, it īpaši pilsētniekam, kam saskare ar dabu vājinājusies, uzskata muzeja direktore.

2016. gadā muzejs cer atvērt atjaunotu botānikas ekspozīciju. 


 Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena