Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Apinis: Izmisīgāk, noturot izaugsmi

Kārtējā Eiropas Centrālās bankas (ECB) sēde noslēgusies ar jaunu ekonomikas stimulēšanas pasākumu izziņošanu, taču to raksturs rada bažas par jauna burbuļa veidošanu finanšu tirgū, kas var novest pie visai neparedzamām sekām nākotnē. Ekonomikas stutēšana pamatā notiek, aktivizējot kreditēšanu, kas savukārt palielinātu investīcijas un patēriņu.

Lai komercbankas veicinātu palielināt aizdevumu apjomus mājsaimniecībām un korporatīvajam sektoram, ECB par 0,1 procentpunktu līdz -0,4% samazināja komercbanku noguldījuma likmi, kas nozīmē, ka kredītiestāžu neizmantotie līdzekļi nes lielākus zaudējumus nekā līdz šim. Tas, protams, var kalpot par stimulu tam, lai nauda tiktu kaut kur izvietota, tomēr vienlaikus vedina gan uz riskantākiem aizdevumiem, gan tāda paša rakstura operācijām finanšu tirgū.

Lai bankas peļņa nodrošinātu naudu aizdodot nevis Eiropas monetārās savienības dalībvalstīm, bet gan kreditētu reālo ekonomiku, ECB uzpērk valūtas zonas valstu valdību parāda vērtspapīrus, tā vienlaikus spiežot lejup arī aizdevuma procentu likmes, tādējādi padarot kredītus lētākus arī mājsaimniecībām un uzņēmumiem. Uzmanību piesaista fakts, ka ECB pieņēmusi lēmumu šī kvantitatīvās stimulēšanas mehānisma vērienu ievērojami paplašināt. Proti, līdz šim 60 miljardu eiro vērto ikmēneša vērtspapīru uzpirkšanu nolemts palielināt līdz 80 miljardiem eiro. Tas pārsteidzis finanšu tirgus ekspertus, kuri caurmērā prognozēja pieaugumu par 10 miljardiem, dodot jaunu grūdienu vērtspapīru biržām. Vienlaikus notiekošais vedina domāt, ka radikālie mēri liecina, ka valūtas zonas valstu ekonomikas nav pietiekami stipras, lai nodrošinātu izaugsmi bez Centrālās bankas papildu iejaukšanās.

Nevarētu teikt, ka ECB darbībai nav panākumu. Statistika liecina, ka mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms janvārī salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo mēnesi pieaudzis par 1,4%, kamēr pirms gada izaugsme bija tuva nullei. Tomēr vienlaikus aktuāls jautājums, vai ECB pasākumi, kas patlaban veicina strauju vērtspapīru cenu kāpumu uz visai nepārliecinoša ekonomikas fona, drīz nevainagosies ar jaunu finanšu burbuli, kura plīšanas gadījumā Eiropa nonāks jaunu recesijas draudu priekšā. Pašreizējā monetārā politika radījusi labvēlīgākus apstākļus lētākas naudas piesaistei gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu ieceru realizēšanai, tomēr aizvien vairāk šķiet - un Japānas pieredze to zināmā mērā apstiprina -, ka vispārējas ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai var nākties domāt par daudz radikālākiem mēriem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē