Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ar manipulācijām un izlaistiem vārdiem

Melu tvertnes arhivētos un anotētos materiālus var sadalīt divās grupās. Pirmā grupa – klikšķu mednieku saturs (bieži vien acīmredzami nepatiess), kas cilvēku pievilina ar skaļiem virsrakstiem, bet otrā – apzināta propaganda. Lai arī Saeimas vēlēšanas ir aiz muguras, kontekstā ar NATO Stratēģiskās komunikācijas ekselences centra direktora Jāņa Sārta teikto, ka valstīs, kas nav sagatavotas, ir redzamas efektīvas iejaukšanās vēlēšanās, vērts ir apskatīt, kā darbojas tieši propagandas un alternatīvo faktu radītāji Latvijas un pasaules informācijas telpā.

Nepiemin neērto

Bieži vien šīs smalkākās manipulācijas ir pamanāmas tieši Krievijas politiku atbalstošajos medijos. Piemēram, saistībā ar Lielbritānijas lēmumu pamest Eiropas Savienību (ES) publicētā materiālā Krievijas mediji paziņoja, ka britu valdība nav atradusi pierādījumus, kas apstiprinātu krievu "troļļu" iejaukšanos. Mediji atsaucās uz Lielbritānijas parlamenta komisijas ziņojumu, tomēr, iepazīstoties ar dokumenta oriģinālu, top skaidrs, ka apzināti ir izlaista daļa informācijas, jo sacīts, ka iejaukšanās ir bijusi, bet nav iegūti pierādījumi par tās efektivitāti.

Tikai sev ērtās informācijas atstāstījumu var redzēt virknē ziņu, kas ir saistītas ar Krievijas atbalstu separātiskajiem Ukrainas reģioniem un okupēto Krimas pussalu. Ria.ru ziņoja, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) nav konstatējusi Krievijas militāro spēku un tehnikas klātbūtni Luhanskas un Donbasa apgabalos. Par avotu tika izmantota EDSO misijas vadītāja Aleksandra Haga intervija žurnālā Foreign Policy, kurā viņš min, ka novēroti cilvēki jakās ar krievu armijas uzšuvēm, kādas var iegādāties ikviens, ko arī citēja Kremlim lojālie izdevumi. Taču netika citēta pilnā Haga atbilde, kurā viņš uzskaita, ka misija ir novērojusi gan konvojus, gan militāro tehniku, gan ieguvusi apstiprinājumu no gūstā saņemtajiem separātistu kaujiniekiem. 

Smalki ierāmē

Otra izplatītā tehnika ir saistīta ar vārdu izvēli un informācijas pasniegšanas veidu. Piemēram, portāls Focus.vesti.lv (tagad Focus.bb.lv) izmantoja Latvijas simtgadei veltīta iedvesmas projekta Tuesi.lv stāstu, lai, selektīvi izvēloties informāciju, kārtējo reizi parādītu, cik "Latvijā viss ir slikti". Jaunietes stāsts par atgriešanos Latvijā tika pārstāstīts ar virsrakstu Latvija no Anglijas atbraucēju sagaida ar 64 000 eiro lielu rēķinu. Lai arī formāli nav melots un jaunietei tiešām par elektrības ievilkšanu lauku mājā tika aprēķināta šāda tāme, oriģinālais stāsts bija par to, kā viņa atrisināja šīs grūtības. 

Savukārt portāls Press.lv, pārpublicējot kādu Facebook ierakstu, centās izplatīt mītus par to, ka Latvijā skolotājiem māca šaut. Proti, kāda dāma, kura neatsaucās Diena.lv lūgumam komentēt savu ierakstu, apgalvoja, ka kādas Rīgas skolas darbiniekiem kvalifikācijas celšanai bija nepieciešams apmeklēt šautuves. Izglītības un zinātnes ministrijas un Rīgas domes pārstāvji Melu tvertnes žurnālistiem minēja, ka viņu rīcībā šādas informācijas nav un ka, visticamāk, tā ir viltus ziņa.

Ar smalkākām metodēm darbojas Krievijas neslēpti finansētais propagandas kanāls Sputnik, kurš, rakstot latviešu valodā, daudz uzmanīgāk izvēlas informāciju un materiālus. Piemēram, ziņā par NATO mācībām novembrī izvēlētie vārdi un informācijas izklāsts netieši norāda uz draudiem Latvijas iedzīvotājiem. 

 

Top komentāri

bet
b
Tas, ka Krievijas mediji melo Krievijas iedzīvotājiem, ir pilnīgi skaidrs. Te ir jautājums tikai par to, lai izbeigtu Krievijas mediju darbību Latvijā, lai tie vairs neietekmētu Latvijas krievus. Tomēr interesanti būtu plašāk runāt par viltus ziņām. Piemēram, viltus ziņu loma imigrācijas atspoguļošanā. Tad izrādītos, ka imigrācijas pretinieki izplata par 99% patiesas ziņas, un tikai dažreiz kāds izplata melus, lai pēc tam varētu teikt, ka lūk, viņi melo. Savukārt, imigrācijas piekritēji 99% gadījumu izplata vai nu melus, vai arī slēpj sev nevēlamo informāciju. Jebkurā tautā 80% ir pret imigrāciju, mazāk par 5% - par imigrāciju, un 15% - nav viedokļa. Un tas neskatoties uz imigracionistu intensīvu propagandu. Ja nebūtu šīs propagandas, tad pret imigrāciju būtu 99,9%, un par imigrāciju - tikai atsevišķi dažu miljardieru stipendiāti.
IC
I
"Ķeriet zagli!" visskaļāk kliedz pats zaglis!
Apčidrinskis
A
Atvaino, Raivi, bet Tev vēl nav dzīves pieredzes, lai atšķirtu melus no patiesības, graudus no pelavām un sūdus no mīzaliem! Tāpēc arī Diena bieži publicē melus, puspatiesības un demagoģiju- melu tvertne vien sanāk!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē