Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Magoņa lietā pārāk daudz dīvainību

Zvērinātu advokātu Saulvedi Vārpiņu iztaujā Romāns Meļņiks. 

Jūs sniedzat juridisko palīdzību Igaunijas uzņēmējam Oļegam Osinovskim, kura uzvārds izskanējis saistībā ar bijušā valsts akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa aizturēšanu. Tika vēstīts, ka notikusi kukuļdošana, kukuļņemšana. 

Es tā nevērtēju. Nezinu, no kurienes un kāpēc radušies attiecīgie paziņojumi. Te ir bijis darījums starp divām personām – Latvijas pilsoni Magoni un Igaunijas pilsoni Osinovski. Par to, ka Osinovska nauda ir legāli iegūta, man nav ne mazāko šaubu. Mūsu pārliecība ir, ka šeit nav kriminālpārkāpuma. Ja KNAB tādu saskatīs, mēs attiecīgi tieksimies pierādīt, ka tomēr nav. Jo viena lieta, kā tas izskatās ārēji, bet jāsaprot, ka ne jebkura nauda ir kukulis un ne jebkura nauda, kas nonāk amatpersonas rokās, par tādu vērtējama, jo tikpat labi var būt arī citi pamatojumi naudas nodošanai. Otrkārt, ļoti svarīga ir katras personas subjektīvā vēlme – vai tā ir bijusi panākt ko nelikumīgu vai rīkoties likumu ietvaros. 

Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka izmeklēšana KNAB tikai sākta, tā nav pabeigta. 

Tas nozīmē, ka faktiski nav pierādījumu likumpārkāpumam? 

Es nezinu. Nevienu no advokātiem KNAB neiepazīstina ar informāciju, kas ir biroja rīcībā. Ar pierādījumu apjomu varēsim iepazīties tikai tad, kad būs pabeigta izmeklēšana. Bet kā juridiskās palīdzības sniedzējam Osinovskim manā rīcībā nav tādas informācijas, kas apliecinātu, ka tur ir bijusi kukuļdošana no Osinovska puses. 

Ja jūs vērtētu situāciju kā jurists – pat distancējoties no tā, ka sniedzat palīdzību Osinovskim –, vai nerodas sajūta, ka ir bijusi neparasta situācija ar lielu, no ārzemēm vestu naudu, ko kāds zināja un izmantoja, lai, kā saka, noņemtu Magoni no trases, tā varbūt paslēpjot ne to vien? Netieši par to varētu liecināt arī tūlītēja noņemšana no amata. 

Ārkārtīgi grūti pateikt. Es nevaru izslēgt, protams, versiju, ka kāds izmantojis situāciju un visumā normālu darījumu centies pasniegt kā noziegumu. Jo neatbildētu jautājumu ir ārkārtīgi daudz un daudzkas arī notiek ap šo notikumu. Kaut vai Strīķes paziņojums, kas nez no kurienes uzradās. 

Ka viņa slepeni darbojusies pie Magoņa lietas, "gluži kā mežabrālis/māsa", kā rakstīja žurnāls Ir? 

Jā. Un, ja tā ir bijis, pierādījumi, kas ie

gūti šādā ceļā, faktiski nav izmantojami. Ja KNAB darbinieks paziņo, ka veicis faktiski neatļautu darbību, kriminālprocesā noteikts, ka tādā gadījumā šie pierādījumi ir ierobežoti izmantojami vai vispār nepieļaujami. 

Nez no kurienes arī parādījās, ka Magonis ir bēdzis, kaut gan KNAB saka, ka nav bēdzis. Šajā gadījumā ir daudz dīvainību. 

Arī apcietināts, vedot naudu, nevis to saņemot uz konkrētiem fiksētiem nosacījumiem? 

Arī tas. Bet esam situācijā, kad ļoti daudz kas ir izmeklēšanas vai valsts noslēpums un par daudz ko mēs tā arī neuzzināsim, kas tur ir bijis un kāpēc. Tomēr jāņem vērā, ka dzelzceļš jebkurā valstī ir finansiāli ļoti būtiska sfēra, kur apgrozās ārkārtīgi lielas naudas. Ņemot vērā, ka bijuši gan neveiksmīgie vilcienu iepirkumi, sāk virzību Rail Baltica projekts, kur arī milzīgas summas... Tas, ka kādam varbūt varētu būt interese kaut ko pārdalīt, kādu kā īpaši noskaņot, nav izslēgts.

Visu Romāna Meļņika interviju ar Saulvedi Vārpiņu lasiet ceturtdienas, 20. augusta laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē