Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Sedlenieks: Vai tā ir tikai simboliska sakritība?

Kamēr eiropiešu uzmanība bija piesaistīta Lielbritānijas vēlētāju lēmumam pamest Eiropas Savienību (ES) jeb _Brexit,_uz austrumiem no Eiropas tika paziņots par virkni lēmumu, kas visi kopā ilgtermiņā var izrādīties ne mazāk nozīmīgi par referenduma Lielbritānijā rezultātu un daļēji saistīti ar to.

Vispirms Kazahstānas galvaspilsētā Astanā notikušajā Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) Padomes sēdē tika pieņemts lēmums sākt sarunas starp Krievijas vadīto EES un Ķīnu par brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu. Drīz pēc tam sekoja Šanhajas Sadarbības organizācijas (ŠSO) valstu vadītāju tikšanās Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā, kur tika nokārtotas pēdējās formalitātes, lai nākamā gada sākumā par organizācijas pilntiesīgām dalībvalstīm kļūtu Indija un Pakistāna. Visbeidzot Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes laikā Ķīnā tika parakstītas kārtējās iespaidīgās dokumentu paketes par abu valstu sadarbību. Savukārt tādu notikumu kā, piemēram, ziņojumi par Ķīnas vadībā izveidoto ekonomisko institūtu darba uzsākšanu vai pirmajiem panākumiem skaits iesniedzās vairākos desmitos, bet pāri visam nu jau oficiālā līmenī aizvien biežāk izskan runas par Lielo Eirāziju.

Pēdējā tradicionāli tiek saprasta kā Ķīnas, Indijas un Krievijas ekonomiskais un politiskais trijstūris, protams, ar citu šīs pasaules daļas valstu līdzdalību, kas veidojas gan kā pretsvars rietumu vadībā tapušajām ekonomiskajām un politiskajām aliansēm, gan kā sava veida «pasaule bez rietumiem». Lielās Eirāzijas virzienā acīm redzami dodas Ķīna un Krievija, lai gan ļoti ticams, ka Maskavas un Pekinas priekšstati par turpmāko sadarbību jūtami atšķiras. Savukārt Indija, bez kuras (tāpat kā bez jebkuras citas no minētajām trim lielvalstīm) pilnvērtīga Lielā Eirāzija nav iespējama, skaidru izvēli nav izdarījusi. Politiski Ņūdeli, neraugoties uz pretrunīgajām attiecībām ar Ķīnu, aktīvi piedalās visās attīstības lielvalstu struktūrās, tomēr Indijas bizness orientējas galvenokārt uz rietumiem, pie kam galvenais šī biznesa atbalsta punkts ir bijusī metropole Lielbritānija.

Oficiāli Indijas gaidāmā dalība Šanhajas Sadarbības organizācijā valsts būtībā neitrālo statusu nekādi neietekmēs, jo šī organizācija nav militāri politisks vai ekonomisks bloks, bet tikai tāds domubiedru klubs savstarpējās uzticības veicināšanai, viedokļu saskaņošanai, terorisma apkarošanai utt. Tajā pašā laikā tieši Šanhajas Sadarbības organizācija tās līdzšinējās dalībvalstīs tiek uzskatīta par galveno platformu ceļā uz Lielo Eirāziju, un ekonomika šajā gadījumā seko politikai.

Indijas ieskaitīšana šī kluba dalībvalstu sarakstā, pie kam visai simboliskā brīdī - dienā vienlaikus ar referendumu Lielbritānijā, kas uzskatāmi apliecina Eiropas problēmas, - rada aizdomas, ka Indija ir ļoti tuva galīgās izvēles izdarīšanai vai pat ir to jau izdarījusi, tikai pagaidām nav pateikusi skaļi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē