Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

ANO: Katram cilvēkam ir jābūt tiesībām pieprasīt patvērumu Latvijā

Katram cilvēkam ir jābūt tiesībām pieprasīt patvērumu, it īpaši, kad tiek apdraudēta patvēruma meklētāju veselības stāvoklis un dzīvība, aģentūrai LETA sacīja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja (UNHCR) pārstāvis.

UNHCR delegācija ar vizīti atrodas Latvijā līdz 26.augustam.

UNHCR norādīja, ka Latvija tiek aicināta ievērot visas starptautiskās saistības, kuras tā ir parakstījusi.

Birojā uzsvēra, ka ANO biroja darbu virza tikai un vienīgi humānās prasības. "Šobrīd mēs esam īpaši satraukti par saņemtajiem ziņojumiem sakarā ar cilvēkiem, kuri ir iestrēguši pie Baltkrievijas un kaimiņvalstu robežām, un mēs turpinām sekot līdzi attiecīgajām iestādēm katrā robežas pusē," sacīja biroja pārstāvis.

UNHCR joprojām ir nobažījies, ka personām, kurām nepieciešama aizsardzība, tiek liegta iespēja lūgt patvērumu reģionos, uz kuriem attiecas ārkārtējā situācija Latvijā. "Mēs apzināmies, ka šī situācija ir radījusi Latvijai ievērojamus izaicinājumus, taču tai ir arī būtiskas negatīvas sekas bēgļiem un patvēruma meklētājiem, it īpaši, ja viņi nevar piekļūt efektīvai aizsardzībai. Patvēruma pieprasījumu pamatotība būtu individuāli jāizvērtē, izmantojot godīgas un efektīvas procedūras pēc ierašanās, un jēgpilna aizsardzība būtu jāpaplašina, attiecinot to uz visiem, kam tā nepieciešama".

Birojā sacīja, ka jau pirms vizītes, UNHCR ir aicinājusi visas valstis, tostarp Latviju, raudzīties tālāk par šaurām politiskajām interesēm - izvērtēt patvēruma pieprasījumu pamatotību, izmantojot godīgas un efektīvas procedūras, un paplašināt jēgpilnu aizsardzību visiem, kam tā nepieciešama. "Šis jautājums nedrīkst būt politiski motivēts," akcentēja organizācijā.

UNHCR norādīja, ka efektīva robežu pārvaldība nav pretrunā ar reaģēšanu uz patvēruma meklētāju tiesībām. Birojā uzsvēra, ka paralēli vizītei Latvijā tiek veikts dialogs ar Baltkrievijas varasiestādēm.

Birojs jau iepriekš ir aicinājis visus dalībniekus pārvaldīt situāciju pilnībā saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un sadarboties, lai atrisinātu pašreizējo situāciju. "Mēs arī esam skaidri norādījuši, ka jāizvairās no jebkādiem lēmumiem un darbībām, kas apdraud bēgļu, vai migrantu dzīvi, un esam arī atkārtojuši mūsu piedāvājumu sniegt papildu atbalstu attiecīgo valstu iestādēm," pauda UNHCR.

Tāpat UNHCR ir sniedzis norādījumus Eiropas Savienībai un visām tās dalībvalstīm par godīgām un ātrām robežprocedūrām. Šīs procedūras var palīdzēt atvieglot situāciju, vienlaikus nodrošinot piekļuvi godīgai un efektīvai patvēruma procedūrai, un UNHCR ir gatavs palīdzēt iestādēm tās īstenot.

UNHCR ir paudusi bažas arī par to, ka valstis, acīmredzot, pielieto bēgļus un migrantus, lai sasniegtu politiskus mērķus.

"Mēs apzināmies, ka šādas situācijas rada būtiskas problēmas valstīm, bet tām ir arī būtiskas negatīvas sekas bēgļiem un patvēruma meklētājiem, it īpaši, ja viņi nevienā valstī nevar piekļūt efektīvai aizsardzībai un vairākas dienas ir nonākuši bez humānās palīdzības," aģentūrai LETA sacīja UNHCR pārstāvis.

Birojā pavēstīja, ka vizīte Latvijā turpinās, līdz ar ko apkopojoša informācija par situāciju uz Latvijas austrumu robežas būs pieejama pēc pilnas situācijas izvērtēšanas un analīzes.

Jau vēstīts, ka kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 544 cilvēki.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē