Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aptauja: Atbalsts Vējonim samazinās

Pēc amatā pavadītiem trīs gadiem Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darbu pozitīvi vērtē 55% respondentu, liecina SKDS jūnijā veiktā aptauja. Tas ir salīdzinoši labs novērtējums, saka sociologs Arnis Kaktiņš, "tomēr tā tendence drīzāk mums rāda uz leju."

Saskaņā ar SKDS veiktajām aptaujām, Vējonim stājoties amatā 2015. gada 8. jūlijā, viņu pozitīvi vērtēja 68% aptaujāto, 2016. gada jūnijā Vējoņa popularitāte pieauga līdz 73%, savukārt pērn jūnijā atbalsts Vējonim kritās un bija 64%, bet šogad jūnijā tas ir 55%.

Komentējot šos datus, Kaktiņš LNT ziņām atzina, ka par Vējoņa piemērotību turpināt vadīt valsti līdz pat 2023. gadam nekādu šaubu nebūtu vien gadījumā, ja viņam būtu izdevies kāpināt vai vismaz noturēt sabiedrības sākotnējo atbalstu.

"Tad es stipri šaubos, vai sabiedrībā vispār rastos nopietnas diskusijas par to, ka mums ir vajadzīgs meklēt kaut kādus jaunus kandidātus. Es domāju, ka tas līdzīgi, kā tas bija ar Vairas Vīķes-Freibergas otro termiņu, kad viņu vienkārši ņemtu un uz rokām ienestu otrajā prezidentūrā."

Vējoni joprojām atbalsta Zaļo un zemnieku savienība, kas viņu pirms trīs gadiem nominēja augstajam amatam. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis LNT ziņām pauda uzskatu, ka misiju, kuru Vējonis ir uzņēmies veikt kā valsts galva, viņš pilda godam un ir pelnījis tikt atkārtoti ievēlēts amatā. "Ja man būtu šāda izvēle jāizdara šodien, es noteikti viņu nominētu," atzina Brigmanis. 

Ja Vējonis startētu prezidenta vēlēšanās, viņš būtu "viens no nopietniem kandidātiem", tā uzskata politologs Ivars Ījabs. Viņš gan atturas prognozēt, vai Vējonis varētu saglabāt amatu, jo vēl ir pārāk daudz nezināmo. Politologa vērtējumā - jo vairāk partiju būs pārstāvētas jaunajā Saeimā, jo lielākas būs Vējoņa izredzes tikt atkārtoti ievēlētam: "Ja tā nākamā Saeima būs vēl fragmentētāka, tas nozīmē to, ka atrast kaut kādu citu kandidātu, par kuru varētu vienoties vairākums, būs krietni grūtāk, nekā dot otro iespēju tam pašam prezidentam, kuru mēs jau pazīstam, un kurš ir jau četrus gadus strādājis. Nu, un tad attiecīgi 2023. gadā tad meklēt kārtējo jauno "superstāru". 

Intervijā LNT ziņām Ījabs vienlaikus uzsvēra, ka prezidenta vēlēšanu iznākumu nākamgad izšķirs politiskā tirgošanās: "Tajā spēlē būs iesaistīti gan visādi ministra amati, gan, iespējams, Saeimas priekšsēdētājs. Īsi sakot, tas tirgus, kurš parasti notiek ap prezidenta amatu."

Vējonis pats izvairīgi atbild, vai kandidēs atkārtoti, bet šonedēļ intervijā LNT rīta ziņu raidījumā 900 sekundes startēšanu prezidenta vēlēšanās neizslēdza: "Es domāju, ka jebkuram cilvēkam vienmēr ir tie mērķi jāizvirza. Un, protams, es neizslēdzu tādas iespējas. Bet tas nav pašreizējās darba kārtības jautājums."

Top komentāri

Manuprāt
M
Vakar ar savu runu Mežaparka estrādē, Vējonis atkal izgāzās, kā veca sēta. Arī Kultūras ministres "runa" bija tāda pašvaka. It sevišķi, 2 daļa. Varēja tak abi sagatavoties tam.
irlielāmērāticams
i
ka prezidenti un ministri nevar būt speciālisti visās jomās. Arī pietiekoši harizmātiski ne. Bet... ir taču pieražots tūkstošiem politologu un PR speciālistu! Vai tiešām starp viņiem nav neviena, kam varētu uzdot sarakstīt skaistu, asprātīgu, ievesmojošu svētku uzrunu? Tādu, kas neatgādina grāmatvedības atskaiti... .
jautrais
j
.. saka ,ka tukša muca tālu skan...tā ir ar Vējoni... un izgāžas, kā veca sēta...visos nopietnākos pasākumos...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē