Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Aptieku īpašnieku asociācija: VM priekšlikumi rada iluzoru priekšstatu par aptieku pieejamības palielināšanos

Veselības ministrijas (VM) rosinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rada iluzoru priekšstatu par aptieku pieejamības palielināšanos, aģentūrai LETA pavēstīja Aptieku īpašnieku asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

"Ar nožēlu jāsaka, ka jauno redakciju, kas tiks sūtīta uz valdību, neesam redzējuši - iepriekš esam ilgi un gari diskutējuši, vairākkārt snieguši priekšlikumus, turpinājuši interesēties par noteikumu virzību, tomēr tagad jāizsaka izbrīns par veidu, kādā ministrija vēl aizvien sazinās ar nozari. Tāpēc komentāru varu sniegt vienīgi, vērojot un lasot plašsaziņas līdzekļos publicēto, jo noteikumu redakcija asociācijas biedriem nav pieejama," teica Jučkoviča.

Viņa pavēstīja, ka VM ideja par to, ka šādā variantā aptieku pieejamība palielināsies, ir iluzora. Jučkoviča uzsvēra, ka aptiekas atveras un strādā ekonomiski izdevīgās vietās un tieši tās ir vietas, kur iedzīvotāji koncentrējas un kurp iedzīvotāji izvēlas doties.

"Arī tas, ka tagad būs iespējams atvērt vienu aptieku mazāk apdzīvotās vietas, ir diskutabli, jo, piemēram, vienlaikus VM virza jautājumu par interneta tirdzniecību, kas nekādā veidā neveicinās mazo aptieku iespēju. Iedzīvotājiem no attālinātiem reģioniem iepirkties internetā vienkārši būs ērtāk," skaidroja Jučkoviča.

Viņa rosināja VM piedāvāt nozarei skatījumu uz visām pārmaiņām, kuras tiek plānotas, vienuviet un vienā laikā, lai nozare redz, kas tieši farmācijas nozari gaida, jo citādi, piemēram, VM mājaslapā publicētajā prezentācijā redzams teikums par aptiekas pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, bet Aptieku īpašnieku asociācijai vēl nav zināms, kādi tie būs.

Jučkoviča uzsvēra, ka farmācija ir regulēta nozare un tai ir saistoši daudzi normatīvie akti, kas viens otru ietekmē - tieši šādā tvērumā arī nozares attīstība būtu jāveido, nevis sporādiski.

"Nav precīzs apgalvojums, ka aptieku skaits ar šo noteikumu pieņemšanu nesamazināsies. Jā, nesamazināsies konkrētajā brīdī, bet, ja kādai aptiekai, piemēram, remonta vai rekonstrukcijas dēļ nāksies pārvietoties tālāk par noteikumos paredzēto - tie būs vislielākie draudi tās slēgšanai," piebilda Jučkoviča.

Jau ziņots, ka 500 metru rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas, bet mazākās apdzīvotās vietās drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, šādas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rosina VM. Ministrijas pārstāvji ir pārliecināti, ka ar šādām izmaiņām aptiekas kļūšot pieejamākas iedzīvotājiem un farmācijas tirgū tikšot likvidēti atsevišķi vienlīdzīgas konkurences šķēršļi.

Grozījumus tuvāko nedēļu laikā plānots iesniegt apstiprināšanai valdībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē