Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ārsts: Vietējie politiķi Latgalē pieļāva kļūdu, aicinot nogaidīt un solot vakcīnu no Krievijas

Vietējās varas pārstāvji Latgalē pieļāva kļūdu, aicinot nogaidīt ar vakcinēšanos pret Covid-19 un solot vakcīnu no Krievijas, piektdien diskusijā Vai Latgale ir gatava iziet no lockdown kopā ar visu Latviju? sacīja narkologs, Rēzeknes domes opozicionārs Jāzeps Korsaks (Latgales partija, NA, LZP, JV, LRA).

Viņš uzskata, ka ir daudzi faktori, kas ietekmējuši zemo vakcinācijas aptveri un augstu saslimstību ar Covid-19 Latgalē. Tostarp kļūdas pieļāvuši gan vietējie, gan Latvijas mēroga politiķi.

"Ir bijušas mazākas un lielākas valdības un vietējo politiķu kļūdas. Bija vietējo politiķu kļūdas, kas aicināja - gaidiet, mēs nodrošināsim jums vakcīnu no Krievijas," sacīja Korsaks.

Pēc viņa paustā, daļa arī audzē politisko kapitālu, aicinot citus nevakcinēties, lai arī paši ir saņēmuši poti.

Korsaks uzskata, ka cilvēkus var uzrunāt vakcinēties, komunicējot individuāli. Viņam ir pozitīva pieredze ar lieliem darba kolektīviem, kurus ārsts ir mudinājis vakcinēties. Korsaks stāstīja, ka, piemēram, Rēzeknes gaļas kombinātā pirmo reizi vakcinēties piekrita 30 no aptuveni 300 darbinieku, bet otrajā reizē gribētāju bija pāri 130, jo viņi novēroja savus vakcinētus kolēģus, runāja ar viņiem.

Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors Arvīds Barševskis diskusijā pauda, ka zema vakcinēšanās aptvere zināmā mērā ir neuzticēšanās politiķiem. Viņš arī uzskata, ka iedzīvotāji jāuzrunā viņu dzimtajā valodā. "Jā, es pats esmu valsts valodas aizstāvis, bet jārunā tādā valodā, kādā vieglāk uzrunāt," komentēja Barševskis.

Viņš stāstīja, ka pats ir izslimojis Covid-19 un ir arī vakcinējies. Pašsajūta slimības laika esot bijusi ievērojami sliktāka nekā pēc otrās Moderna vakcīnas devas, tāpēc zinātnieks aicina vakcinēties. "Neviens jūs nenočipos. Es eju caur metāla skeneriem un viss ir kārtība," mudināja Barševskis.

Savukārt Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komitejas locekle Marina Pučka diskusijā informēja, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķiem cīņā pret Covid-19 devušies palīgā brīvprātīgie. Tie ir gan jaunieši, gan pensionējušies speciālisti.

Kā ziņots, šonedēļ intervijā Latvijas Radio Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis sacīja, ka Covid-19 izplatības mazināšanai ieviesto ierobežojumu atcelšana īpaši ietekmēs Latgali, kur ir zemākais vakcinācijas pret Covid-19 rādītājs.

Saskaņā ar sākotnējo lēmumu ierobežojumi būs spēkā līdz novembra vidum, un Dumpis mudināja uzmanīties ar Covid-19 ierobežojumu strauju atcelšanu. "Es neapgalvoju, ka ierobežojumus nedrīkst atcelt, bet jāskatās, kurus ierobežojumus varētu atcelt un kurus ne," norādīja infektologs.

Tomēr viņš akcentēja, ka visdrūmākā situācija varētu būt Latgalē, kur vakcinācijas aptvere arvien ir kritiski zema. "Man ir bail iedomāties, kas notiks Latgalē, ja tiktu atcelti ierobežojumi," piebilda eksperts un aicināja pievērst īpašu uzmanību Latgalei, tostarp domāt par lielāka atbalsta sniegšanu vietējām slimnīcām, jo tas ir potenciāli vissmagākais epidēmijas reģions.

"Manuprāt, Latgalē saslimstība ir augstāka nekā Rīgā, ja rēķināt uz iedzīvotāju skaitu. Un atgādināšu - Latgalē seniori ir vakcinējušies trīs reizes mazāk nekā citos apgabalos," piebilda infektologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē