Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ja Vienotības frakcijas vadību uzņemtos Inese Lībiņa-Egnere, iebildumu, visticamāk, nebūtu ne Inesim Boķim (no kreisās), ne Jurim Šulcam

Ašeradens domā, kā nepazaudēt reģionus

Nākamās valdības kodolu pēc 13. Saeimas vēlēšanām veidos Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), ir pārliecināts ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņaprāt, Vienotību "gaida izmisīga cīņa par eksistenci". Taču ZZS līderi tas neuztraucot, jo valdībā varot aicināt arī Latvijas Reģionu apvienību (LRA), "kuru mēs uzskatām par nopietnu partneri", Dienai vēstīja Brigmanis. Vienotības izdzīvošanai būtiska būs Saeimas frakcijas sakārtošana, ko priekšsēdis Arvils Ašeradens pirmdien pārrunāja ar reģionālo partiju pārstāvjiem.

Vienotībai ir sadarbības līgumi ar lokālajām partijām no Jēkabpils, Kuldīgas, Ogres, Talsiem, Tukuma un Valmieras, kā arī ar Latgales partiju. Saeimā ievēlēja bijušos pašvaldību vadītājus Inesi Boķi (Valmiera), Juri Šulcu (Tukums), Aldi Adamoviču (Preiļi, Latgales partija), kā arī Viktoru Valaini no Jēkabpils reģionālās partijas. Ja frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa kādreiz noliks mandātu, iespējams, viņas vietā nāks Artis Gustovskis no partijas Kuldīgas novadam. Nākamais saraksta kandidāts Normunds Tropiņš (Vienotība) ir Talsu novada priekšsēža vietnieks. Viņš Dienai pieļāva, ka turpinātu darbu pašvaldībā, jo līdz vēlēšanām ir palicis nepilns gads un "nebūtu pareizi tagad lēkt iekšā nezināmajā". Savukārt Talsu novada attīstībai priekšsēdis Aldis Vilsons Dienai sacīja, ka partijas pirms Saeimas vēlēšanām noslēgtais līgums ar Vienotību vairs neesot spēkā.

Kā iespējamais frakcijas vadītājs bija minēts arī Šulcs, bet reģioni nepiekrīt kāda savējā virzīšanai amatam. Ja šī nostāja nebūtu tik kategoriska, tas varētu būt arī veids, kā Vienotībai nepazaudēt sabiedrotos. Šīs vietējās partijas ir saņēmušas vairākus sadarbības piedāvājumus – arī no Latvijas Reģionu apvienības, kuru Brigmanis minēja kā potenciālos partnerus nākotnē. Tiesa, ZZS un LRA nevarēs pildīt to lomu, ko Latvijas politikā veica Vienotība. Ašeradens vairākkārt ir uzsvēris, ka Saeimā jābūt modernai, rietumnieciskai centriski labējai partijai vai partiju apvienībai. Vienotība ir piederīga Eiropas Tautas partiju politiskajai grupai, savukārt ZZS un LRA nav sabiedroto Eiropā. No Nacionālās apvienības ievēlētais eiroparlamentārietis Roberts Zīle ir iekļāvies Eiropas konservatīvo un reformistu grupā.

LRA līdere un frakcijas vadītāja Nellija Kleinberga Dienai par iespējamo sadarbību ar ZZS sacīja, ka LRA šādu piedāvājumu pieņemtu. Viņasprāt, tā bijusi kļūda neaicināt LRA valdībā jau šajā Saeimā. "Mūsu pienesums būtu nozīmīgs, jo mēs pārstāvam cilvēkus reģionos," teica Kleinberga. Viņa apstiprināja, ka ir uzrunājusi Kuldīgas kolēģus. LRA esot ieinteresēta sadarbībā arī ar partijām, kurām ir līgums ar Vienotību. Kuldīgas novada priekšsēde Inga Bērziņa Dienai uzsvēra, ka līgums ar Vienotību ir spēkā līdz vēlēšanām, un Kuldīgas novadam to neplāno lauzt. "Mēs šo līgumu respektējam. Mums Vienotība ir arī daudz palīdzējusi," uzsvēra Bērziņa.

Latgales partiju (LP) ir uzrunājusi ZZS. To, ka partijas varētu startēt kopā, nesteidz apstiprināt ne Adamovičs, ne Brigmanis. Latgales partija lēmumu pieņemšot februārī. Brigmanis sacīja: "Pagaidām neko nevar pateikt. Jautājums ir atvērts." Pašvaldību vēlēšanās dažos novados starp ZZS un LP vietējiem līderiem bija vērojamas pretrunas. Tāpat grūti samanīt Latgales partijas ieguvumus, ja ZZS saraksta galvgalī būs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un līvānietis Jānis Klaužs, kurus Adamovičam nebūtu viegli izkonkurēt.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 14.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

ta nu gan
t
Par valsti domājiet, nevis kā partijai balsis nepazaudēt, tad reģioni paši "atnāks".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē