Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ašeradens: Procentu maksājumi par valsts parāda apkalpošanu 2025.gadā pieaugs līdz 1,1% no IKP

Procentu maksājumi par valsts parāda apkalpošanu 2025.gadā pieaugs līdz 1,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ceturtdien Finanšu ministrijas konferencē par valsts parādu sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs atzina, ka parāda apkalpošanas izmaksas strauji pieaug, jo patlaban procentu maksājumi veido 0,5% no IKP.

Tostarp Ašeradens norādīja, ka 2022.gadā Valsts kase emitēja eiroobligācijas 1,25 miljardu eiro apmērā ar ienesīgumu 0,1%, 2023.gada janvārī tika emitētas eiroobligācijas 750 miljonu eiro apmērā ar ienesīgumu 3,7%, savukārt jūlijā tika izlaistas eiroobligācijas 750 miljonu eiro apmērā ar ienesīgumu 3,9%.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka patlaban Latvijas valsts parāda līmenis ir 40,8% no IKP un tas ir divas reizes mazāks nekā  vidēji Eiropas Savienībā (ES). 

Ašeradens norādīja, ka valsts parāds ir instruments, kuru jāprot pareizi izmantot, tostarp ar parādu finansētas investīcijas var veicināt ekonomikas izrāvienu, tuvinot Latviju ES vidējam līmenim, bet neapdomīga valsts parāda izmantošana var radīt pretēju efektu. 

Ministrs piebilda, ka dažādi izaicinājumi - drošība, enerģētika, sociālā politika, veselības aprūpe - rada papildu slogu valsts budžetam un pieaug spiediens uz valsts parādu. 

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks skaidroja, ka ir jākoncentrējas ne tik daudz uz tēriņiem, kā uz to kvalitāti. Ja valsts vēlas tērēt vairāk, ir nepieciešami lielāki ienākumi, un nevar tikai celt valsts parādu. 

Kazāks uzsvēra, ka pārāk liels valsts parāds ierobežo ekonomikas izaugsmi, kā arī tas mazina iespējas reaģēt dažādu krīžu laikā. Vienlaikus jebkura krīze var paaugstināt valsts parādu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē