Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Asociācija: Vislielākais medicīnas māsu iztrūkums ir Rīgā, nevis reģionos

Izteiktākais medicīnas māsu trūkums vērojams Rīgā, nevis reģionos, un šo problēmu ārstniecības personu piesaistīšanai darbam reģionos atvēlētais finansējums nerisina, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska.

Viņa skaidroja, ka māsu trūkuma ziņā kritiskākais stāvoklis ir Rīgā. Asociācijas izpēte liecinot, ka Latvijā ir atsevišķi reģioni, kuros māsu skaits ir pietiekams, kā arī reģioni, kuros ir būtisks māsu trūkums. Māsas kopumā trūkst Jēkabpils reģionālajā slimnīcā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, tomēr pārējās slimnīcās stāvoklis nemaz neesot tik kritisks.

Vienlaikus Raiska norādīja, ka pagaidām gan grūti pateikt, kāda būs situācija ar māsu nodrošinājumu no nākamā gada, kad notiks pilnīga atteikšanās no pagarinātā normālā darba laika. Cik zināms Māsu asociācijai, pārsvarā reģionos māsas tomēr strādā vienu slodzi, proti, bez pagarinātā darba laika. Esot arī izņēmumi, tomēr tā neesot tendence.

Raiska uzskata, ka finansējums ārstniecības personu piesaistīšanai darbam reģionos varētu palīdzēt piesaistīt māsas, kuras darbojas ārpus veselības aprūpes nozares. Latvija reģistrēti apmēram 18 000 māsu, tomēr nozarē strādā apmēram 8000 māsu.

Tāpat Māsu asociācijas vadītāja pieļauj, ka ļoti aktuāls šis finansējums varētu būt, lai piesaistītu māsas ģimenes ārstu praksēm. Kopumā tiek pieņemts, ka uz praksi nepieciešamas divas māsas, tomēr realitāte praksē strādā tikai viena māsa. Šo veselības aprūpes jomu noteikti vajadzētu ļoti stiprināt, piebilda Raiska. 

Kā ziņots, ārstniecības personu piesaistīšanai darbam reģionos plānots atvēlēt gandrīz desmit miljonus eiro, trešdien žurnālistiem sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa norādīja, ka lielākā daļa jeb 85% no šī finansējuma ir Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, bet pārējie 15% - valsts finansējums.

Čakša norādīja, ka veselības aprūpes sistēmā ir daudz problēmu, jo tā ilgstoši bijusi bez pietiekama finansējuma. Šī ir pirmā reize, kad izdevies atrast risinājumu, kā reģioniem palīdzēt ar ārstniecības personu nodrošinājumu. Tas iedzīvotājiem reģionos nozīmēs lielāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, sacīja ministre.

Kopumā finansiālais atbalsts ārstniecības personām summējas no piecām mēnešalgām, kas šiem mediķiem svārstās no 2975 eiro līdz 4495 eiro, vienas mēnešalgas par katru ģimenes locekli, kā arī uzturēšanās naudas, kas divu gadu laikā kopumā veidotu 3600 eiro.

Piemēram, medicīnas māsa, kura dažādu apstākļu dēļ nestrādā veselības aprūpes sistēmā, bet izlems pieņemt darbu Ogres slimnīcā, kurai ir laulātais, bet nav bērnu, saņems vairāk nekā 6500 eiro. Turklāt, pēc Čakšas paustā, māsas būšot īpašs fokuss šajā projektā.

 

Top komentāri

fakts
f
Daudzi gribētu nonākt šīs māsiņas rokās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē