Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bičkovičs: Katrs tiesnesis tiesas zālē ir Latvijas tiesu sistēmas seja

Katrs tiesnesis tiesas zālē ir Latvijas tieslietu sistēmas seja visiem tiem cilvēkiem, kas ir vērsušies tiesā un bieži vien tur nonākuši vienīgo reizi dzīvē, piektdien notikušajā Tiesnešu konferencē pauda Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Savā uzrunā Bičkovičs atskatījās uz paveikto tiesu jomā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Viņš izcēla 1992. gadā pieņemto tiesu pamatlikumu Par tiesu varu, 1995. gadā izveidoto trīspakāpju tiesu sistēmu, administratīvo tiesu izveidošanu, 2006. gadā pabeigto pāreju uz tīro trīs instanču tiesu sistēmu, kā arī šogad pabeigto tiesu teritoriālo reformu.

AT priekšsēdētājs arī slavēja Tieslietu padomes paveikto, norādot, ka tā ir veidojusi un attīstījusi dialogu par tiesnešu lomu mūsdienu demokrātiskā valstī, kā arī aizstāvējusi un paudusi tiesu varas nostāju dažādos jautājumus. Kā piemērus Bičikovičs izcēla analīzi par tiesneša amata kandidātu atlasi un jauno tiesnešu apmācības kārtību, plānoto reformu zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu integrēšanā rajonu (pilsētu) tiesās un vairākus citus veikumus.

Bičkovičs uzsvēra arī tieslietu sistēmas darba efektivitāti, norādot, ka Latvijā kopumā nav raksturīga ilgstoša lietu "glabāšana skapjos", piemēram, neizskatīto administratīvo lietu uzkrājums Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.

Pievēršoties sabiedrības uzticības jautājumam, AT priekšsēdētājs atzīmēja, ka tas ir zemāks nekā citās Baltijas valstīs, taču pieļāva, ka tas varētu būt saistīts ar sabiedrības ticību valsts institūcijās kopumā, un norādīja, ka šis jautājums ir visām valsts varām jārisina kopā.

Ieskicējot nākotnes plānus, Bičkovičs norādīja, ka arvien lielāka sabiedrības uzmanība tiek pievērsta tiesnešu pašpārvaldes institūciju darbam. Īpaši, viņa ieskatā, tas attiecas uz Tiesnešu Kvalifikācijas kolēģiju, Disciplinārkolēģiju, kā arī Ētikas komisiju. Bičkovičs sacīja, ka nākotnē šo institūciju loma un arī atbildība par tieslietu sistēmas attīstību tikai pieaugs.

Jau vēstīts, ka piektdien notiek Latvijas tiesu simtgadei veltītā Latvijas tiesnešu konference, kurā ar pamatziņojumiem uzstājas Satversmes tiesas tiesnese Sanita Osipova un Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferences darbā piedalās rajonu un pilsētu tiesu, to zemesgrāmatu nodaļu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, ST tiesneši un Goda tiesneši.

Top komentāri

no Jūrmalas
n
Diemžēl tiesu seja ir arī Bičkovičs, kas tikai pēdējā laikā spiests runāt par nelikumībām tiesu sistēmā. Kamēr viņš vadīs AT, nekas tiesās nemainīsies.
Un seja ir BAIGA.
U
Gluži kā paša Bičotēviča seja.
sapuvusi seja
s
Bičkovičs oligarhiem un pārējiem shēmotājiem netraucē. Un Kalnmeiers tāpat. Un NA tieslietu ministrs tāpat.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē