Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Bijušais NBS komandieris: ASV izstāšanās no NATO radītu milzīgas pārmaiņas pasaules drošībā

ASV aiziešana no NATO radītu milzīgas pārmaiņas pasaules drošībā, taču jāšaubās, vai šāds lēmums reāli varētu tikt pieņemts, aģentūrai LETA teica bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube, komentējot ASV prezidenta Donalda Trampa it kā piedraudēto par izstāšanos no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus.

Graube aģentūrai LETA teica, ka, neskatoties uz Trampa aso un emocionālo reakciju citos jautājumos, redzams, ka vēlāk situācija mainās, līdz ar to diezin vai šāds lēmums ir reāls.

"Gribētos cerēt, ka šis arī būs tas gadījums un šādi aicinājumi nebūs tik radikāli ar lielu globālu stratēģisku ietekmi," norādīja Graube.

ASV izstāšanās no NATO radītu neprognozējamas sekas, turklāt šāda lēmuma pieņemšana izveidotu "milzīgu drošības pārbīdi kopējā drošības arhitektūrā".

ASV no NATO iegūst tikpat daudz cik NATO no ASV. Pirmais un Otrais pasaules karš apliecināja, ka transatlantiskā saikne ir svarīga, lai nodrošinātu uzvaru, un šī savienība ir globāla, skaidroja bijušais NBS komandieris.

Graube arī vērsa uzmanību, ka Tramps nav visa ASV valsts. Prezidents var ierosināt šādu lēmumu, taču likumdošanas sistēma neļautu Trampam vienpersoniski izstāties no NATO.

Bijušais NBS komandieris gan atbalsta Trampu jautājumā, ka visām dalībvalstīm nepieciešams palielināt izdevumus aizsardzībai. "Ņemot vērā, ka pasaulē ir dažāda veida apdraudējumi un jau iepriekš bijusi politiska apņemšanās, ka valstis aizsardzībai velta 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tad šāds princips ir jāievēro visiem. Svarīgākais ir, ka 2% no IKP ir minimālā robeža, ko veltām aizsardzībai," norādīja Graube.

Jau ziņots, ka, Briselē turpinoties NATO samitam, Tramps ceturtdien piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus, aģentūrai DPA paziņojuši avoti, kas informēti par sarunu gaitu.

Pats ASV prezidents gan atteicās apstiprināt ziņas, ka viņš būtu piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus.

Pamatojoties uz pašreizējām tendencēm, tiek prognozēts, ka militāro izdevumu slieksni, par kuru tika panākta vienošanās 2014.gadā, šogad sasniegs tikai astoņas alianses dalībvalstis.

Top komentāri

Jābūts Stulbiņš
J
Domāju, ka sākot ar pirmdienu Trumps pierādīs ka PPNLV ārpolitiku vada vājprātiņi. Latviešiem ir ar Krieviju jādraudzējās, jo citādi ekonomika paliks 1% idiotu rokās.
TrollisJT
T
Ja saprot to, kāpēc ASV iestājās... var saprast arī to , vai ASV izstāsies... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē