Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čakša: Latvijā tikai 25% zāļu maksā vairāk nekā Lietuvā

Salīdzinot ar Lietuvu, Latvijā 75% zāļu ir vienādas vai zemākas cenas, bet 25% - augstākas, intervijā aģentūrai LETA norādīja bijusī veselības ministre, tagad Saeimas deputāte Anda Čakša (ZZS).

Bieži izskan arguments, ka Latvijā ir lielākas zāļu cenas nekā kaimiņvalstīs, tomēr bijusī veselības ministre norāda, ka tas nav precīzi, jo Igaunijā medikamentu cenas ir augstākas, bet, salīdzinot ar Lietuvu, Latvijā 75% zāļu cenas ir tādas pašas vai pat zemākas. Lietuvas kolēģi teikuši, ka viņus salīdzina ar Poliju, kur ir vēl zemākas cenas, piebilda Čakša.

Politiķe norādīja, ka Lietuva izvēlējās cita veida fiksētās piemaksas medikamentiem, un, kompleksi skatoties, arī Latvija to var darīt. Šī iemesla dēļ laikā, kad Veselības ministriju vadīja Čakša, tika sākts analizēt un domāt, kā to varētu mainīt. "Domāju, ka tas ir viens no ceļiem, īpaši lētākiem un dārgākiem medikamentiem," uzskata politiķe.

Runājot par Lietuvas pieredzi, Čakša skaidroja, ka kaimiņvalsts ir maksimāli visus medikamentus ielikusi kompensācijas sarakstā, jo tādējādi var dabūt zemāku cenu. Arī šo ieceri Čakša atbalsta, tomēr norāda, ka tās īstenošanai gan būtu nepieciešams "zināms naudas apjoms".

Pērn ieviests kompensējamo zāļu cenu "koridors" jeb maksimāli pieļaujamā cena līdzvērtīgas efektivitātes zālēm līdz 100% virs lētāko zāļu cenas, un medikamentiem, kuri pārsniedz šo robežu pērn un šogad cena jāsamazina par 20%. "Lietuviešiem nosacījumi bija bargāki, un par tiem atsauksmes ir dažādas, jo atsevišķi medikamenti viņu tirgu pameta. Mums pirmais solis bijis salīdzinoši veiksmīgs," uzskata Čakša.

Viņa norādīja, farmācija ir atsevišķs lauks, pie kura vien ir vērts strādāt. Čakša uzskata, ka veselības nozarē farmācija ir kā vēl viena atsevišķa sadaļa, un tā prasa "prāta lauzīšanu", lai saprastu, kuru sistēmu ieviest labāk.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Kāpēc Diena ar LETU reklamē šo cilvēku, kurš būdams ministrs nolaida podā visu nozari? Rindas tikai pieug, ārstu paliek mazāk, e_veselība gansrīz nekāda...
aivarsz
a
Kaut kā ĻOTI NEKOREKTI skan - "TIKAI 25%" ,varbūt "VESELI 25%"vai CETURTĀ DAĻA ! būtu daudz "godīgāk" teikts ! Tas -25% ir DAUDZ nevis TIKAI !
rūgtā patiesība
r
Nebūtu čačka tik daudz iegāzusi IT, ko taisīja kaut kādi viņai un kolhoznieku partijai pietuvināti it kantori, būtu nauda pašai medicīnai. Datubāzei, ar ko šķirot pacientus grozos, tika iztērēts vairāk kā miljons. Kad vajadzēja sākt darboties, nebija gatava. Ministrei jau nebija laika darbus uzraudzīt. Bija jādzemdē. Pusgadu vispār bijām bez ministra. Kučinskis tēloja veselības ministru. Tas tikai liecina par iepriekšējās valdības attieksmi pret veselības nozari, kurai de facto ilgstoši ministra nebija. Reformēja nozari ierēdniecība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē