Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Čakša: Ražotāji sola no septembra sākt samazināt dārgu kompensējamo medikamentu cenu

No 1.septembra ražotājiem par 20% jāsamazina cena kompensējamajiem medikamentiem, kas ir dārgāki par valsts kompensējamajām zālēm, paredz Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā.

Grozījumu mērķis ir uzlabot zāļu pieejamību, iekļaujot jaunas diagnozes un palielinot kompensācijas apmēru esošajām, kā arī samazinot pacientu līdzmaksājumu (cenu koridors A saraksta zālēm). Tāpat mērķis ir paātrināt jaunu, tostarp lētāku zāļu ienākšanu kompensējamo zāļu sarakstā, ļaujot savlaicīgi pielīdzināt esošo zāļu cenas.

Kā žurnālistiem šodien pastāstīja veselības ministre Anda Čakša, plānots ieviest pieļaujamo cenu "koridoru" jeb noteikt pieļaujamās cenas apmēru zālēm ar identisku ārstniecisko vielu.

Zāļu ražotājiem jau no šī gada 1.septembra par 20% jāsamazina cena tiem kompensējamajiem medikamentiem, kas ir dārgāki par valsts kompensējamajiem medikamentiem. Cenas samazināšana paredzēta arī nākamgad, to pazeminot vēl par 20%. Vienlaikus kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar virkni medikamentu, kas ir plaši lietoti hronisku slimību ārstēšanai.

Čakša uzsvēra, ka ražotājiem samazinātā cena jāiesniedz līdz 1.septembrim. Cenu samazinājumam jābūt virs references medikamenta cenas. Ministre atzina, ka diskusijas ar zāļu ražotājiem bijušas smagas, tāpēc, neskatoties uz krietni agresīvāku sākotnējo piedāvājumu, medikamentu cenas tiks samazinātas pakāpeniski.

Tā kā pacientu līdzmaksājums zālēm, kuras jau kompensē valsts, ik gadu ir ļoti liels, pērn sasniedzot 25 miljonus eiro, šādas pārmaiņas radīšot ieguvumus aptuveni 250 000-300 000 pacientu, kas ikdienā lieto medikamentus, piemēram, kardiovaskulārai sistēmai paredzētas zāles.

Vienlaikus no 50% līdz 100% cels kompensācijas apmēru vairākām diagnozēm paredzētiem medikamentiem.

Čakša pastāstīja, ka sarunas ar ražotājiem par cenu samazināšanu kompensējamajiem medikamentiem norit jau gandrīz divus gadus.

"Esam strādājuši ļoti ilgstoši. Pirmais piedāvājums bija daudz drastiskāks. Skatāmies uz galveno ieguvumu pacientam. Galvenais motivators samazināt zāļu cenu, visticamāk, ir tāds, ka blakus esošas valstis to ir spējušas izdarīt," teica Čakša, norādot, ka viņai nav bažu par to, ka ražotāji varētu nepildīt šo vienošanos.

"Ražotāji ir apliecinājuši gatavību samazināt cenu," uzsvēra Čakša.

Nākamajam gadam Veselības ministrija kompensējamajām zālēm prasīs aptuveni 20 miljonus eiro.

Minētos grozījumus šodien izskata Ministru kabinets.

 

Top komentāri

Paga, paga!
P
Ja visi sola samazināt, tad tā jau ir aizliegtā vienošanās, kuras sakarā Konkurences padomei varētu būt ko teikt. Savukārt, ja visi var vienoties, ka var samazināt cenas, tad varbūt pirms tam visi bija vienojušies arī par augstajām cenām - ja tā, tad Konkurences padomei atkal būtu ko izmeklēt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē