Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperti: Karteļu gadījumi Latvijā ilgstoši tikuši "paslaucīti zem tepiķa"

''Karteļi Latvijā nav tikai pēdējā laika aktualitāte, bet gan parādība, kas ilgstoši tikusi "paslaucīta zem tepiķa"'," biznesa augstskolas Turība rīkotajā diskusijā Konkurence biznesā: karteļu, lobisma un melnā PR ietekme norādīja eksperti. Diskusijas ietvaros tika apspriests arī pētījums, kurā 51% uzņēmēju norādīja, ka zina par neoficiāliem maksājumiem būvniecības nozarē.

Komentējot iespējamo karteļa darbību būvniecības sektorā, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grīnbergs norādīja: "Būvniecības nozare ir slima, un nevar cerēt, ka ar dažu slimnieku izķeršanu mēs atrisināsim visas problēmas. Diemžēl būvniecību smagi skāris karteļu jautājums, ko droši var dēvēt par sērgu."

Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama skaidroja: "Vienošanās bijušas vienmēr – būvniecības, medicīnas aprīkojuma piegādes, IT aprīkojuma piegādes u.c. nozarēs -, tāpat kā cīņa ar tām. Šogad beidzot tas tapis zināms plašākai sabiedrībai. Katru gadu ir trīs vai četri būtiski pārkāpumi konkurences jomā, piemēram, vienošanās starp uzņēmējiem u.tml. Īpašu uzmanību mēs pievēršam tieši sistemātiskiem gadījumiem. Runājot par to, kā tikusi pieļauta situācija ar iespējamo vērienīgo karteli būvniecības nozarē, jājautā, ko mēs katrs esam izdarījuši, lai tas nenotiktu."

"Veicot aptauju, kurā piedalījās 400 uzņēmēju, tika noskaidrots, ka 47% ir zināmi gadījumi, kad par valsts vai pašvaldību pasūtījuši saņemšanu tikušas dotas dāvanas. 51% norādīja, ka ir informēti par neoficiāliem maksājumiem būvniecības nozarē. 25% norādīja, ka korupcija ietekmē izvēli konkursos. Tikai 18% norādīja, ka konkursi ir caurskatāmi un godīgi. Atbildot uz jautājumu, vai ir pieļaujami dot kukuli, tikai 11% uzņēmēju atbildēja, ka ne pie kādiem apstākļiem nedotu kukuli," norādīja bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Kā tika vēstīts, septembra sākumā tā saucamajā Būvnieku karteļu lietā Konkurences padome sāka izmeklēšanu par apmēram ar simts dažādu būvobjektu saistītu dokumentāciju. Iespējamās nelikumīgās vienošanās savā starpā slēgusi virkne lielāko un zināmāko Latvijas būvuzņēmumu, kā rezultātā nodokļu maksātāji, visticamāk, krietni pārmaksājuši par būvēm, informēja Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Top komentāri

Jautājums
J
Atliek jautājums, kāpēc? Jo tam, ka būvviecībā notiek sarunāšana un maksāšana, bija gan jūtams, gan zināms gadus 15 atpakaļ. Tikai šo gadu laikā procesu padziļinājusi un stiprinājusi sadarbība ar personām, kurus Latvijā mēdz dēvēt par politiķiem un kuri pārstāv interešu grupas - it kā partijas.
f
f
kad rakstīs par šķēles karteli?
senču ols
s
pieminēts lobisms , kas faktiski ir karteļu krusttēvs , kur ir tas pedofils birkaus, celtnieku lobētājs , to pirmo aiz mantības uzvikt zarā , un tas ceļu lobētājs bērziņš no pleskavas šosejas??? visus šitos pamēgļus Ķīnā bez tiesas un izmeklēšanas lodi pierē un bedrē iekšā, bet pie mums viņi dzīvo kā nieres pa taukiem , savējie taču , vismaz obščakiem tolks
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē