Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperts: Baltijas valstu valdībām jāpārskata Rail Baltica pārvaldības un ieviešanas modelis

Baltijas valstu valdībām ir jāpārskata projekta Rail Baltica pārvaldības un ieviešanas modelis, aģentūrai LETA pauda Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Andris Grafs.

Viņš atzina, ka esošajā situācijā skaidri izgaismojas problēmas sakne, kas ir Rail Baltica projekta ieviesēja, Baltijas valstu kopuzņēmuma RB Rail pārvaldības modelis un atbildības sadalījums projekta ieviešanā.

"RB Rail akcionāriem - dzelzceļa uzņēmumiem - ir duāla loma Rail Baltica projektā. No vienas puses, akcionāri pilda tipiskos uzdevumus atbilstoši Komerclikumam - tajā skaitā ievēlē padomi, kas uzrauga uzņēmuma valdes darbu. No otras puses, RB Rail akcionāri arī paši ievieš Rail Baltica projektu, saņem daļu no Rail Baltica paredzētā finansējuma caur kopuzņēmumu. Līdz ar to kopuzņēmuma valdei jānodrošina, ka finansējums tiek izlietots atbilstoši nosacījumiem un zināmā mērā jāuzrauga akcionāra darbības, bet vienlaikus akcionāru pārstāvji padomē uzrauga RB Rail valdes darbu," stāstīja Grafs.

Viņa ieskatā, Baltijas valstu valdībām sadarbībā ar Eiropas Komisiju, kas finansē Rail Baltica projektu ar 85%, jāpārskata projekta pārvaldības un ieviešanas modelis, lai nodrošinātu projekta īstenošanu paredzētajā termiņā un atbilstoši budžetam.

"Viens no risinājumiem, kas Baltijas valstu valdībām jāvērtē, kā nodrošināt lielāku lomu kopuzņēmumam projekta ieviešanā, lai izslēgtu interešu konfliktu. Tā kā RB Rail padome uzrauga starptautisku piecu miljardu eiro vērta projekta īstenošanu, kopuzņēmuma padomes sastāvā jāiesaista profesionāļi - neatkarīgi padomes locekļi ar ievērojamu starptautisku pieredzi privātajā sektorā un liela mēroga projektu īstenošanā, kuri nav ne tieši, ne netieši saistīti ar "RB Rail" akcionāriem un dzelzceļa uzņēmumiem," sacīja eksperts.

Viņš uzsvēra, ka gadījumā, ja Baltijas valstu valdības nepārskatīs projekta pārvaldības un īstenošanas modeli, nav pamata domāt, ka ar jauna vadītāja iecelšanu problēmas atrisināsies pašas no sevis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka līdzšinējā RB Rail vadītāja Baiba Rubesa ceturtdien iesniedza kopuzņēmuma padomei atlūgumu, kas stājas spēkā ar tā iesniegšanas brīdi.

Rubesas pārstāve informēja, ka atlūguma vēstulē skaidroti galvenie atkāpšanās iemesli, kas balstīti krasi atšķirīgā un nesavienojamā redzējumā par turpmāko Rail Baltica projekta vadības un ieviešanas modeli.

Rubesa šajā amatā tika iecelta 2015.gadā, un viņas pilnvaru termiņš beigsies oktobrī.

Tāpat ziņots, ka Rail Baltica projekta īstenotāja RB Rail sākusi jauna vadītāja meklēšanu, un, pēc neoficiālas informācijas, kompānijas akcionāri šajā amatā labāk redzētu cilvēku no Polijas vai Somijas, nevis no Baltijas valstīm.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstīja RB Rail padomes priekšsēdētāja Rīa Sillave, jauna RB Rail vadītāja meklēšanai nolīgta personāla atlases kompānija Amrop. "Līgums ar pašreizējo RB Rail vadītāju beigsies oktobra nogalē. Padome sākusi jauna vadītāja meklēšanu. Nolīgta personāla atlases kompānija Amrop, kas meklēs Baltijas valstīs, Somijā un Polijā. Līdztekus tiešiem meklējumiem tuvāko nedēļu laikā tiks publicēts atklāts sludinājums. Mērķis ir šajā svarīgajā Rail Baltica īstenošanas fāzē atrast labāko amata kandidātu," viņa sacīja.

Rail Baltica projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm.

Paredzēts, ka Rail Baltica izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē