Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FM: Latvijas atbalsta apmērs Ukrainai pārsniedz 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta

Kopš Krievijas agresijas sākšanas pret Ukrainu Latvija ir sniegusi atbalstu Ukrainas valdībai un iedzīvotājiem, kas pārsniedz 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Tostarp caur starptautiskajām finanšu institūcijām - Pasaules Banku un Eiropas Investīciju banku - sniegts atbalsts 32 miljonu eiro apmērā.

FM norāda, ka Ukrainas valdība turpina saskarties ar ievērojamiem izaicinājumiem politikas veidošanā un strukturālo reformu īstenošanā, ņemot vērā valsts sektora institucionālos un cilvēkresursu kapacitātes ierobežojumus cilvēku dislokācijas un tiešo zaudējumu dēļ. 

Lai palīdzētu stiprināt Ukrainas valdības kapacitāti ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) kapacitātes attīstības mehānismu starpniecību, Latvijas valdība nodrošinās četru miljonu eiro finansējumu.

Šī gada martā SVF apstiprināja četru gadu aizdevuma programmu Ukrainai 15,6 miljardu ASV dolāru apmērā, lai īstenotu pasākumus Ukrainas valdības kapacitātes stiprināšanai tādās politikas jomās kā makrofiskālā un fiskāli strukturālā politika, monetārās, valūtas kursa un finanšu sektora politika, kā arī juridiskā ietvara, pārvaldības un pretkorupcijas reformas. 

Ukrainas valdība ir sākusi īstenot apjomīgus politikas veidošanas un strukturālo reformu pasākumus, lai nodrošinātu makroekonomikas stabilitāti, īstenotu ilgtspējīgu pēckara rekonstrukciju un pievienotos Eiropas Savienībai. Apjomīgās SVF programmas īstenošanai nepieciešama atbilstoša Ukrainas publiskā sektora institucionālā un cilvēkresursu kapacitāte, kas kara apstākļos ir ierobežota. 

Tādējādi SVF aizdevumu programmas ietvaros paredzēto kapacitātes stiprināšanas pasākumu īstenošana tiks īstenota ar "Ukrainas Kapacitātes attīstības fonda" atbalstu. Latvija pievienosies šim daudzpusējam donoru fondam, veicot iemaksu divu miljonu eiro apmērā, informē FM pārstāvji.

Savukārt ERAB atbalsts Ukrainas ekonomikai kopš Krievijas iebrukuma kopumā ir sasniedzis trīs miljardus eiro, primāri veicot investīcijas enerģētikas drošībā, kritiskajā infrastruktūrā, pārtikas drošībā, tirdzniecības finansēšanā. Papildus investīciju atbalstam ERAB nodrošina tehnisko palīdzību Ukrainas valdībai privātā sektora noturības stiprināšanai, tostarp īstenojot reformu pasākumus restrukturizācijas, tirdzniecības finansēšanas, ārkārtas likviditātes finansēšanas jomā. 

Šo pasākumu īstenošanā ERAB izmanto tehniskā atbalsta mehānismu "Ukrainas Stabilizācijas un ilgtspējīgas izaugsmes daudzpusējais donoru konts", kas nodrošina papildinošu lomu ERAB investīcijām Ukrainā. Latvija pievienosies šim daudzpusējam donoru līdzfinansētajam tehniskā atbalsta mehānismam, veicot iemaksu divu miljonu eiro apmērā.

Minētie SVF un ERAB kapacitātes attīstības atbalsta pasākumi tiks īstenoti ciešā sadarbībā ar pārējiem starptautiskajiem partneriem, kas sniedz atbalstu Ukrainai. Dalībvalstu eksperti var pieteikties dalībai SVF un ERAB kapacitātes stiprināšanas pasākumu īstenošanai atbilstoši SVF un ERAB ekspertu atlases un iepirkumu procedūrām.

Latvijas iemaksa ERAB un SVF kapacitātes attīstības mehānismos tiks klasificēta kā oficiālā attīstības palīdzība (OAP), tādējādi palielinot kopējo Latvijas OAP apjomu 2023.gadam, lai sasniegtu valdības noteikto mērķi 0,15% no nacionālā kopienākuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē