Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IeVP: Viltus ziņu darbonis Endziņš sniedzis nepatiesus apgalvojumus arī par apstākļiem Centrālcietumā

Par nepatiesu ziņu publicēšanu aizdomās turētais Niks Endziņš sniedzis nepatiesas, tendenciozas un faktiskajai situācijai neatbilstošas ziņas par apstākļiem Rīgas Centrālcietumā, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP).

Endziņš intervijā jauns.lv apgalvojis, ka pirmo nakti pēc nogādāšanas Centrālcietumā pavadījis tā saucamajā "karantīnā", jo tikai pēc tam visi tiekot salikti pa kamerām. Drīz aizdomās turētais esot uzzinājis, ka cietumā visu regulējot "tāds kā atbildīgais starp ieslodzītajiem", kurš "visu laiku ir jāinformē par visu, kas notiek". Endziņš intervijā apgalvojis, ka šim ieslodzītajam bijis jāpakļaujas, jo nepakļaušanās gadījumā "tu esi "ļevijs"".

Aizdomās turētais arī apgalvojis, ka cietuma personāla attieksme esot bijusi diezgan slikta, ieslodzītajiem dodot caurus dvieļus, bet veikals neesot bijis pieejams kādas trīs nedēļas.

Tāpat Endziņš intervijā apgalvojis, ka viņa apcietinājuma laikā kādā kamerā esot nosists ieslodzītais, ko gan pats viņš redzējis neesot. "Par mani pastāvēja tas "obščogs" [Niks Endziņš tā dēvē cilvēku, kurš starp cietumniekiem uzņēmies tādu kā neoficiālu administratora lomu]. Tad vēl zinu, ka bija cilvēks, kurš iepriekš sēdēja Centrālcietumā, pazvanīja un pateica, ka mani nedrīkst aiztikt. Viņš pat nebija man pazīstams, ziņās izlasīja, ka sēžu cietumā, un pazvanīja," intervijā tika apgalvojis Endziņš.

IeVP aģentūrai LETA apgalvoja, ka minētais neatbilstot faktiskajai situācijai. IeVP apgalvo, ka ieslodzījuma vietās ieslodzītos pa kamerām izvieto tikai un vienīgi cietuma administrācija, ņemot vērā brīvās vietas kamerās, notiesāto psiholoģisko saderību, veselības stāvokli, attieksmi pret smēķēšanu, iepriekšējo kriminālo pieredzi un virkni citu drošības aspektu.

Kas attiecas uz cietuma veikala pieejamību, IeVP skaidro, ka saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likumu ikvienam apcietinātajam ir tiesības iepirkties cietuma veikalā par saviem personīgajiem līdzekļiem, ja šādi līdzekļi apcietinātajam tiek pārskaitīti. Veicot informācijas pārbaudi, IeVP konstatējis, ka sākotnējā periodā, vairāku nedēļu garumā pēc ierašanās cietumā, Endziņam šādi līdzekļi neesot bijuši pārskaitīti.

IeVP apstiprina viena ieslodzītā nāvi 28.septembrī, taču sāktajā kriminālprocesā veiktā tiesu medicīniskā ekspertīze liecinot, ka notiesātais miris nevardarbīgā nāvē individuālu veselības problēmu dēļ.

Jau ziņots, ka nepatiesu ziņu izgatavošanā un publicēšanā aizdomās turēto Endziņu nesen atbrīvoja no apcietinājuma un viņam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Endziņš atradās apcietinājumā kopš augusta beigām.

Jūlijā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, - tv-play.lv, neticams.net, redzams.lv, redzams.net, kasjauns.net, parvisu.net un atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita, norādīja policija.

Augusta beigās Valsts policija aizturēja un tiesa apcietināja Endziņu, kas organizēja nepatiesu ziņu izgatavošanu un publicēšanu, savukārt viņa nepilngadīgajam līdzdalībniekam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja melotu ticamāk, iznāktu dienās politiķis, bet, ja tik švaki - tad tikai žurnālists... .
zvirbulēns
z
Maizīt, pārbaudi to svešo, kas zvanīja puikam, teica, ka nedrīkst šo aiztikt, iespējam noķersi beidzot kādu kremlinu!
ļuļa
ļ
ko ta džeks sameloja? kopš kura laika cietumos hierarhija vairs nepastāv?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē