Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Infektoloģe iesaka skolēnu brīvlaikā nedoties uz ārvalstīm Covid-19 uzliesmojumu dēļ

"Ņemot vērā to, ka Covid-19 infekcijas skarto teritoriju ģeogrāfija paplašinās, plānojot skolēnu brīvdienu aktivitātes, nebūtu ieteicams doties ārpus valsts," uzsver Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle. "Februāris un marts ir arī tie mēneši, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji dodas uz Itāliju un citiem Eiropas kalnu kūrortiem slēpot. Ņemot vērā vīrusa izplatīšanos, arī šo braucienu nepieciešamību būtu ļoti kritiski jāizvērtē," uzsver infektoloģe.

Visi pieaugušie pacienti ar aizdomām par koronavīrusu tiek nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, bet bērni – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Latvijas Infektoloģijas centrs ir gatavs uzņemt pacientus un nodrošināt ārstēšanas pakalpojumus, uzsver Rozentāle.

Situācija Pasaulē un Eiropā strauji mainās, patlaban ir noteikts, ka Covid-19 skartās teritorijas ir Ķīna, Dienvidkoreja, Itālijas Lombardijas un Veneto reģioni, Irāna. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ceļotājus, kuri atgriežas Latvijā no Covid-19 skartajām teritorijām, turpmākās 14 dienas sekot savam veselības stāvoklim, un ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem (paaugstinātā ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c.), nekavējoties zvanīt 113 un informēt par simptomiem un ceļojumu.

Viens no galvenajiem ieteikumiem – ja cilvēks ir bijis Ķīnā, Dienvidkorejā, Itālijas Lombardijas un Veneto reģionos, Irānā, kopš atgriešanās turpmākās 14 dienas ir ieteicams palikt mājās un novērot savu veselības stāvokli.

Tāpat ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai konsultētos par turpmāko rīcību. Savukārt, ja parādās saslimšanas simptomi, nepieciešams zvanīt 113. Speciālisti rekomendē arī izglītības iestādēm vērsties SPKC, ja rodas jautājumi par rīcību gadījumos, ja Covid-19 skartajās teritorijās ir bijuši bērni. 

Starp koronovīrusa simptomiem ir  paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums. Vairāk informācijas par Covid-19 SPKC mājaslapā.

 

Top komentāri

hmm
h
Pirms ekonomiskās krīzes visi mums skaisti stāstīja, ka viss ir kārtībā, panikai nav it nekāda pamata, un nekas īpaši netika darīts, lai sagatavotos krīzei. Un tad sekoja krīze, kas bija vissmagākā no visām Eiropas valstīm. Tagad mums atkal stāsta pasakas un nedara neko nopietnu (ak, jā, 100 gultas ir sagatavotas), lai nepieļautu epidēmiju Latvijā.
Margarēta
M
Ar šo vīrusu bērni praktiski neinficējas un neslimo. Toties, kad decembra otrajā pusē Latvijā plosījās B grupa, ar ko ļoti smagi un masveidā slimoja tikai bērni un pusaudži (un pret kuru nav vakcīnas, jo šīs sezonas vakcīnā šī gripas celma nav), tad gan infektoloģe neteice neko: ne ierobežot Ziemsvētku pasākumus skolās, ne mainīt kādus plānus. Piektdaļa vai pat vairāk Latvijas bērnu Ziemsvētku brīvdienas noslimoja ar smagu gripu. Visiem bija pofig.
caurvējš
c
"skartās teritorijas ir Itālijas Lombardijas un Veneto reģioni" - Vispār jau no Lombardijas vīruss ir jau pārgājis arī uz visiem apkārtējiem reģioniem gan Itālijas iekšienē, gan ārpus Itālijas - Francijā un Šveicē. Ja Francija un Šveice būtu slēgušas robežas ar Itāliju, tad vismaz pašas būtu pasargājušas no vīrusa. Bet kāpēc visvairāk Eiropā ir skarta tieši Itālija? Eksperti norāda uz apstākli, ka tieši Itālijai ir visvairāk dažādu sakaru ar Ķīnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē