Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Infektoloģe: Siltākā laikā Covid-19 vajadzētu pazust

Sākoties siltākam pavasara laikam, jaunajam Covid-19 koronavīrusam vajadzētu pazust, aģentūrai LETA pieļāva Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Infektoloģe norādīja, ka arī vīrusi savā starpā cīnās "par vietu zem saules" jeb par iespējām izdzīvot cilvēka šūnās. Rozentāle norādīja, ka, sākoties siltākam laikam, Covid-19 varētu "izspiest" vasarai raksturīgāki vīrusi - norovīruss, rotavīruss un citi.

"Vīrusi cīnās savā starpā un to pierāda arī gripas vīruss - katru gadu laikā, kad sākas gripa, citas vīrusu saslimšanas iet mazumā," stāstīja Rozentāle.

Viņa piebilda, ka patlaban cilvēkiem nevajadzētu celt paniku un zvanīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) nepieciešams vien tad, ja cilvēkam ir paaugstināta temperatūra, iesnas, klepus, kakla sāpes, turklāt cilvēks ir pabijis kādā no jaunā koronavīrusa visvairāk skartajām valstīm, vai arī ir bijis ciešā kontaktā ar laboratoriski apstiprinātu Covid-19 slimnieku, vai arī ir bijis slimnīcā, kurā ārstējas Covid-19 slimnieki.

"Ja kāds no šiem nosacījumiem neizpildās, tad nav iemesla izsaukt NMPD. Drošības nolūkos, protams, var palikt mājās 14 dienas un novērot veselības stāvokli," skaidroja Rozentāle. 

Viņa pastāstīja, ka kopš 28.februāra Rīgā ir viena speciāli aprīkota NMPD brigāde, kura dodas uz izsaukumiem, lai paņemtu analīzes. Izņēmums ir cilvēki no reģioniem, vai ar smagākām elpceļu infekcijām, kuri uz analīzēm tiek atvesti uz Infektoloģijas centru.

Rozentāle informēja, ka ar aizdomām par Covid-19 ievestie pacienti Infektoloģijas centrā parasti pavada tikai sešas stundas, kamēr gaida analīžu rezultātus, bet pēc tam, ja Covid-19 analīzes ir negatīvas, tie tiek izrakstīti. Infektoloģijas centrā paliek tikai pacienti, kuriem analīzes uzrāda citas smagas elpceļu infekcijas.

Rozentāle uzsvēra, ka Infektoloģijas centrā intensīvās terapijas nodaļā ir īpaši boksi ar izolētu ventilācijas sistēmu, līdz ar to no tiem vīrusi atmosfērā izkļūt nevar. Arī mediķi esot nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem aizsardzības līdzekļiem.

Infektoloģe piebilda, ka analīzes paņemtas arī daudziem pasažieriem no lidmašīnas reisa Stambula-Rīga, kuri ir paši pieteikušies. "Jāsaprot arī tas, ka inficējies cilvēks vīrusu apkārtējā vidē izdala tikai pēdējās divās inkubācijas perioda dienās. Tāpēc šodien analīzes vīrusa klātbūtni var neuzrādīt, bet pēc divām vai trīs dienām vīruss var atklāties. Tāpēc ieteicams 14 dienas pavadīt mājās, izolācijā," sacīja Rozentāle. 

Viņa uzsvēra, ka no jaunā vīrusa nevajadzētu baidīties, vienīgi jāapsver, vai tiešām ir nepieciešams doties braucienos uz vīrusa smagāk skartajām valstīm.

Jau ziņots, ka līdz šodienai Latvijā aizdomas par jauno Covid-19 koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 87 cilvēkiem, un nevienā gadījumā bažas par inficēšanos nav apstiprinājušās, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). No pārbaudītājiem 15 ir bijuši bērni, un šobrīd visi izmeklējumi ir negatīvi.

Jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka visa šī varza atgādina Z-Korejas Pelmeni un viņu ielenkušos virsniekus. Trūkst tikai blociņu katram rokā.
spogulis
s
"Sākoties siltākam pavasara laikam, koronavīrusam vajadzētu pazust, pieļāva Baiba Rozentāle" Nu jā, Itālijā ir ļoti auksts klimats, tāpēc tur ir tik daudz inficēšanās gadījumu.
bet
b
Rozentāles Francijas kolēģis saka, ka vīruss nepiekāpjas siltākajam laikam, kas iestājies vairākos Francijas reģionos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē